Renske van der Haar Europees Kampioen OCR
Renske van der Haar Europees Kampioen OCR / foto: Renske v.d. Haar

Renske van der Haar Europees Kampioen Obstacle Course Running korte afstand

Sport

Woudenberg Tijdens het EK Obstacle Course Running (OCR) in Italië heeft Renske van der Haar van ‘Team Hang-On The Netherlands’ een gouden medaille weten te bemachtigen op de korte afstand.

Met zeventien atleten reisde de ploeg twee weken geleden af naar de Dolomieten in Italië om het zware parcours te trotseren.

De Woudenbergse Renske had zich de afgelopen periode intensief voorbereid onder leiding van trainer en coach Erik de Heer en had zich voor maar liefst drie onderdelen gekwalificeerd: de korte afstand (3 km), de lange afstand (16 km) en de teamrace. 

Op de eerste competitiedag stond de korte afstand van 3 km met 20 hindernissen voor vrouwen 25-29 jaar op het programma. Renske: “Ik startte in de laatste wave en ik had een snelle start. Ik moet het van de hindernissen hebben. Daar ligt meer mijn kracht dan in het hardlopen en kan ik tijd winnen”. 

Hindernissen bij een Obstacle Run zijn zeer divers. Renske geeft aan dat dit varieert van klimmen over een muur, kracht, behendigheid, lopen met last, balanceren etc. “Het lijkt op een soort Ninja Course en de daarbij horende technieken met ook lopen erbij.

De Woudenbergse had haar race strategisch aangepakt. Snelheid, kracht, techniek en tactiek zorgden voor de spectaculaire winst op deze afstand. 
Op het podium, in het bijzijn van haar trotse ouders, kreeg een blije Renske het goud omgehangen.

Op de lange afstand kon het, door het succes van de dag ervoor, eigenlijk al niet meer echt stuk. Het lukte om alle hindernissen in één keer te nemen en na 2.33 uur kwam Renske als 3e over de finish en mocht ze nog een keer het podium beklimmen.
“Bij deze lange afstand van 16 kilometer, zaten maar liefst zo’n 700 hoogtemeters. Daardoor slaat de vermoeidheid toe en dan moet je nog de hindernissen nemen,” aldus Renske.
Op de laatste dag kwam Renske, samen met teamleden Roël Joles en Dooitze Dijkstra uit bij de Teamrace. Dit leverde een keurige 4e plek op.

Renske ontdekte de survival sport zo’n vier jaar geleden, doordat ze meedeed met een Strong Viking Run. Dit smaakte naar meer en Renske werd lid van de Survivalrun Vereniging Hang-On in Doorn.  

“De sport is zo veelzijdig, aldus een enthousiaste Renske. Alles van je lichaam heb je nodig. Je moet kunnen rennen, sterk en behendig zijn, maar ook techniek en tactiek zijn belangrijk. Ik vind het jammer dat ik deze sport niet eerder heb ontdekt.”

“Ook voor kinderen is de sport superleuk. Behalve bewegen, leer je bijvoorbeeld ook om door te zetten.

Renske maakt zich nu op voor het WK in september in Amerika. Daar start ze op de korte en op de lange afstand. Twee jaar geleden stond Renske ook al op het WK in Londen. Ze hoopt in Amerika weer op het podium te staan.

Had ik deze sport maar eerder ontdekt!

Renske van der Haar in actie tijdens het OCR