Job van Eunen
Job van Eunen / foto: Henk van de Wetering

Eerste Sportcafé: Thema Clubliefde

Sport

WOUDENBERG Job van Eunen, mede-auteur van ‘De Gelukkige Vereniging’, stond aan het roer van deze bijeenkomst.

Het sportcafé bood een platform om dieper in te gaan op het begrip Clubliefde. Vragen als “Wie zijn we als club?” en “Wat zijn onze kernwaarden?” werden aangesneden, naast de cruciale kwestie van sociale veiligheid binnen de club. 

Daarnaast werd er gereflecteerd op obstakels, zoals het structurele tekort aan vrijwilligers voor taken buiten het sporten.

Het eerste deel van het sportcafé draaide voornamelijk om het creëren van inzichten. De traditionele piramide binnen een sportvereniging werd belicht, waarbij het Bestuur bovenaan staat, gevolgd door commissies en onderaan de piramide de leden, soms ook wel als profiteurs gezien. 

Dit inzicht was essentieel om te begrijpen waarom leden doen zoals ze doen en wat er voor nodig is om wel meer uit handen te krijgen dan alleen het beoefenen van de sport.

In het tweede deel werden deze inzichten omgezet in een interactieve sessie. Deelnemers doken dieper in de materie en bespraken specifieke aandachtspunten in tweetallen, variërend van veiligheid tot eenheid.

Voorzitter Michel van Raaij van v.v. Woudenberg zag weer kansen om bij de start van het nieuwe seizoen jeugdspelers mee te laten denken over hoe de juniorenteams samen kunnen werken aan een veilig sportklimaat en een bijdrage kunnen leveren als clubvrijwilliger voor de lange termijn. 

Wethouder Moniek van de Graaf kreeg weer nieuwe inzichten die ook op het gemeentehuis toegepast kunnen worden. En Jos van der Lee, voorzitter van Volleybal Woudenberg, filosofeerde over de inzet van A1 junioren bij de training van mini’s waar door de inzet van de Clubkadercoach Niels Voorburg al veel ontwikkeling te zien is. 
Ook bij de voetbal- en korfbalvereniging worden inmiddels clubkadercoaches ingezet. Mede door de ondersteuning van NOC*NSF hebben 6 deelnemers inmiddels hun opleiding afgerond: naast Niels zijn dat Bas Hoogveld, Jan van Ginkel, Jarik Vos, Jonathan Riezebosch en Jesper Kuiter. Juist zij dragen bij de sportclubs bij aan een veilig sportklimaat.

Justyna van de Beek, de nieuwe voorzitter van gym- en turnvereniging Longa, ziet uit naar de samenwerking met de andere sportclubs in Woudenberg. Steeds meer vinden de deelnemers aan het Sportakkoord in Woudenberg elkaar. Mooie initiatieven worden genomen en voorbeelden worden gedeeld. En: 10 deelnemers aan het Sportcafé gingen met een gratis exemplaar van “de Gelukkige Vereniging’ naar huis.

Sportcafe