Afbeelding

60 jaar Voetbalvereniging Woudenberg

Sport

Op 17 augustus 2021 is het 60 jaar geleden dat de v.v. Woudenberg werd opgericht. Vanaf het 60e levensjaar wordt er elke maand op de 17e op de website van de vereniging teruggekeken naar bijzondere mensen en gebeurtenissen die onze club hebben gemaakt tot wat het nu is.

WOUDENBERG In de maandelijkse verhalen zullen we gebruik maken van wat er in het archief is gevonden. Gelukkig is er veel bewaard gebleven: alle uitgebrachte Griftkickers, het eigen archief met daarin de eerste ledenlijsten en niet te vergeten de door Joop Kurvers gemaakte sport jaarboeken. Daarnaast zullen we bij mensen achter de schermen, zij die onze club vorm hebben gegeven, verhalen ophalen over de afgelopen 60 jaar. Natuurlijk zullen we ook stilstaan bij de resultaten van het 1e elftal, het vlaggenschip van onze vereniging. Maar een vlaggenschip kan alleen succesvol zijn als er mensen zijn die dit schip op koers houden. In deze 1e aflevering aandacht voor (de archiefboeken van) Joop en El Kurvers.

In het afgelopen seizoen, tijdens een gezamenlijke kantinedienst, sprak dochter Ingrid mij aan over het archief van haar vader. Om het niet verloren te laten gaan wilde zij weten of de voetbalvereniging hiervoor belangstelling had. Natuurlijk hebben wij daarop positief geantwoord. De fraaie boeken hebben daarom een nieuwe bestemming gevonden en zullen in het archief van de voetbalvereniging zorgvuldig worden bewaard. Hiermee wordt recht gedaan aan de vele uren werk die Joop hieraan heeft besteedt. Wie kent ze niet: Joop en El Kurvers. In de jaren 70 en 80 waren zij elke week op sportpark de Grift te vinden. Als supporter bij het eerste maar ook als bevlogen oprichters van de supportersvereniging van de s.v. Woudenberg. In de jaren 70 en 80 waren (bijna) alle sportclubs verenigd in de Sport Vereniging Woudenberg. Zowel de korfbal-, basketbal-, volleybal-, judo- alsmede onze eigen voetbalvereniging maakten deel uit van deze sportvereniging.

Om alle verenigingen te ondersteunen besloten een aantal sportieve Woudenbergers tot het oprichten van een supportersvereniging. Nadat toenmalig burgemeester J.A. Hosang, op 16 oktober 1973, de nieuwe lichtinstallatie in gebruik had genomen werd aansluitend de oprichtingsvergadering van deze supportersvereniging gehouden. In het bestuur van de vereniging namen de heren G. van Ginkel, J. Harskamp, J. Jetten en J. Kurvers zitting. Namens de verenigingen namen de heren J. van Ginkel, volleybal, A. Minnen, judo en G.J. Verhoef deel. Helaas was deze vereniging geen lang leven beschoren en kwam er na 5 jaar een eind aan.

Spraakmakende activiteiten

Gedurende de periode heeft de supportersvereniging wel een aantal spraakmakende activiteiten georganiseerd. Naast het organiseren van blinde pool, later succesvol voortgezet door Hennie de Ruiter, bingo avonden, sinterklaasmiddagen en kaartavonden waren de bezoeken aan de zaalvoetbalwedstrijden in Ahoy, op televisie uitgezonden door de NCRV, wellicht het meest memorabel. Maar, naast voorzitter van supportersvereniging, is Joop het meest bekend van zijn plakboeken. Vele uren heeft hij besteedt aan het verzamelen en inplakken van verslagen, berichten en interviews van bekende en minder bekende Woudenbergers.

El vertelde ons dat je Joop voor zijn verjaardag geen mooier cadeau kon geven dan een plakboek, liefst van een groot formaat zodat er zoveel mogelijk artikelen in geplakt konden worden. In zijn, voor sportief Woudenberg, unieke verzameling ook een interview dat de Woudenberger ooit maakte met beide unieke Woudenbergers. Op de website www.vvwoudenberg.nl is het interview met Joop en El te lezen. In de boeken zijn ook de uitslagen en doelpuntenmakers van alle wedstrijden van het 1e elftal van de voetbalvereniging Woudenberg opgenomen. Hierdoor krijgen we een goed beeld van de spelers die deel uit maakten van het eerste elftal.

Bladerend door de plakboeken komen herinneringen naar boven van de hoogte- en minder hoge punten van ons 1e elftal, kampioensfoto’s van korfbal-, volleybal- en voetbalteams afgewisseld met interviews met Woudenbergse sporters en verslagen uit de Griftkickers. Niets ontging Joop en alles werd op zorgvuldige wijze vastgelegd. Een aantal memorabele momenten die wij tegenkomen,; Het kampioenschap in 1974 in Breukelen tegen CSV Vitesse, met als scheidsrechter de op het allerlaatste moment opgeroepen heer Van de Hooff, welke later nog als sponsor aan onze club verbonden was; De vele verhalen over de avonturen van Erik Willaarts bij de profs en de amateurs;De aandacht voor het damesvoetbal in Woudenberg waarvan beide dochters van Joop deel hebben uitgemaakt; Uitslagen, opstellingen en doelpuntenmakers van de wedstrijden van het 1e van de v.v. Woudenberg; Foto’s van kampioenen en teams met nieuwe sponsorkleding; Aandacht voor korfbalwedstrijden, uitslagen, kampioenen en de bouw van een eigen onderkomen; Volleybal hoogtepunten, wie herinnert zich niet de legendarische wedstrijden in de Wielewaal met een bevlogen coach Bram Muijs;Verslagen van de winterlopen met winnaars van binnen en buiten Woudenberg;

Maar ook niet sport gerelateerde hoogtepunten in Woudenberg zoals,; De bekroonde rookworst van slager Ravenhorst; Interviews met Woudenbergse ondernemers; Trouwerijen van bekende en minder bekende Woudenbergers.

De boeken van Joop geven een mooi tijdsbeeld weer en laten zien hoe de sport in Woudenberg in de loop van de tijd veranderd is. De echte liefhebbers zullen het uiteraard wel weten maar de voetbal vereniging heeft ook een clublied. De tekst van het clublied is opgenomen in het jaarboek seizoen 1990 – 1991. Het seizoen dat het eerste onder leiding van Hans van de Weerd promoveerde naar de 2e klasse.

Clublied v.v. Woudenberg

Geel met Zwart zijn onze kleuren,
Woudenberg is onze naam,
En wat er ook mag gebeuren,
Geel met Zwart staat bovenaan.
Een voor allen, allen één
Trekken wij ten strijde heen.
Geel met Zwart zijn onze kleuren,
Geel met Zwart staat boven aan,
Als we ten strijde gaan,
Geel met Zwart, Geel met Zwart,
Blijft steeds victorie.

Naast dit clublied kennen de meeste onder ons waarschijnlijk andere versies beter.De meest bekende is waarschijnlijk het “ Yellow Black, Yellow Black, Yellow Black…” en dat net zo lang achter elkaar gezongen als de zangers het volhouden. Maar ook “Geel zwart zijn onze kleuren, geel zwart is onze club, geel zwart zijn onze kleuren, geel zwart is onze club, ja ja ja....” en het “Gele shirtjes, zwarte broekjes hé hé hé....” worden in tijden van intense vreugde hartstochtelijk gezongen. Dat Geel Zwart de kleuren van Woudenberg zijn mag dus duidelijk zijn. Als we dus op zaterdag het sportpark oplopen zien we alle teams keurig gekleed in dezelfde Geel Zwarte tenues spelen. Met dat verschil dat de sponsoropdruk op de shirtjes verschilt afhankelijk van de desbetreffende sponsor van het team.

In de beginjaren was dat wel anders. Het leek zelf wel of we niet wisten wat de beste kleurencombinatie voor onze club zou zijn. Diverse geel zwarte combinaties van shirts komen we op de foto’s tegen. Maar naarmate de jaren verstrijken komt er steeds minder zwart in de shirtjes voor. Oorspronkelijk, bij oprichting, is aan de KNVB de volgende kleurencombinatie door gegeven: geel shirt, zwarte broek met rode bies en geel zwarte kousen. De huidige tenues doen daarmee, met uitzondering van de rode bies op de broek, recht aan de oorspronkelijke kleurencombinatie. Dat de liefde voor Geel Zwart bij Joop diep zit hebben wij kunnen zien in de door hem vervaardigde naslagwerken. Het is voor liefhebbers een genot om deze naslagwerken door te nemen.

Omdat de boeken een behoorlijke leeftijd hebben, sommige al bijna 50 jaar, zullen we zorgvuldig met deze naslagwerken omgaan. We zijn blij met deze boeken en zullen Joop en El op passende wijze hiervoor gaan bedanken.

Bart Radstaake