Marco van de Hoef, Elli van Oosterom en Jan Mulder nemen 29 maart 2022 afscheid als raadslid.
Marco van de Hoef, Elli van Oosterom en Jan Mulder nemen 29 maart 2022 afscheid als raadslid. / foto: Redactie

Afscheid van ruim 40 jaar bevlogen raadslidmaatschap

Politiek

WOUDENBERG: Afgelopen donderdag 24 februari vond de laatste actieve raadsvergadering van de huidig zittende raad plaats. Van deze raad zullen wij, met de komende gemeenteraadsverkiezingen in het verschiet, er niet aan ontkomen dat een aantal van de huidige raadsleden afscheid gaat nemen van het podium waarop zij jarenlang acteerden.

Om recht te doen aan de inspanningen die zij voor de Woudenbergse samenleving hebben gedaan kijken wij samen met hen terug naar hun tijd in de Woudenbergse raad. 

In een ongedwongen sfeer spraken we met Elli van Oosterom, Jan Mulder en Marco van de Hoef over hoe het eens begon, waarom ze stoppen en wat ze de nieuwe raadsleden mee willen geven.

Hoe het begon

In zijn beginperiode was Jan Mulder namens de SGP actief als lid van de campagnecommissie en adviseur van de SGP-raadsleden voor de gemeenteraadsverkiezingen en tijdens de raadsperiodes. Na in 1998 in de schaduwfractie plaats te hebben genomen kwam Jan in 2002 op een, volgens zijn zeggen, niet verkiesbare 6e plaats op de lijst. 

Toen in 2004 zijn vader, oud-wethouder en SGP-raadslid, Freek Mulder, vanwege gezondheidsredenen afstand moest doen van zijn raadzetel en de twee mannen voor hem op de lijst om de voor hen moverende redenen afzagen van deelname aan de raad nam Jan plaats in de SGP-fractie in. De beslissing om de plaats in de raad in te nemen is niet lichtzinnig genomen. 

Naast een jong gezin en net in functie als directeur bij een accountantsbureau was zijn tijd meer dan gevuld. Desondanks nam hij de taak op zich om de Woudenbergse maatschappij te mogen en kunnen dienen. Jan verwoordt het als volgt “Niets is waardevoller dan iets voor de medemens te kunnen betekenen”. Deze stelling wordt daarop door beide collega raadsleden van harte ondersteund.

Ook Elli van Oosterom heeft de verschillende stappen in de plaatselijke politiek doorlopen. Begonnen als bestuurslid werd ze door Erris Zandbergen gepolst of een functie in de schaduwfractie iets voor haar zou kunnen zijn. 

Na enig aandringen heeft ze uiteindelijk ingestemd en nam ze vanaf 2006 als plaatsvervangend commissielid namens de ChristenUnie deel aan de commissievergadering Ruimte en Groen. Vanaf 2014 vertegenwoordigt Elli als raadslid de ChristenUnie. Eerst samen met de huidige wethouder Marleen Treep en vanaf 2018 als fractievoorzitter samen met de huidige lijsttrekker van de CU Bert Bosman.

Van het trio raadsleden is Marco van de Hoef misschien wel degene die met de minste ervaring de raad instapte. Een tweetal jaren nam Marco deel aan de fractievergaderingen, waarvan het laatste jaar ook in de steunfractie van GemeenteBelangen Woudenberg. 

Onder leiding van Henk van den Berg leerde Marco week in week uit de kneepjes van het raadsvak. Geënthousiasmeerd door prominent GBW-wethouder Judith Ravestein kreeg Marco een mooie 6e plaats op de lijst. Nadat Judith werd benoemd als wethouder schoof Marco een plekje op en nam hij in mei 2006 haar plaats in de fractie in. Van de 16 jaar dat Marco de raad heeft vertegenwoordigd leidde hij bijna 12 jaar de fractie van GBW.

Wat heeft hen doen besluiten te stoppen

Een misschien wel overbodige vraag als je weet wat het werk van een raadslid inhoudt en je daarnaast ook nog baan hebt en voldoende aandacht aan je gezin moet geven. We stelden hem toch.

Voor Elli is het een afsluiting van een mooie periode waarin zij het hele traject van bestuurslid tot aan fractievoorzitter van de ChristenUnie heeft doorlopen. Haar kinderen weten niet anders dan dat Elli ’s avonds druk is met overleggen, vergaderen, inlezen en er zijn voor de Woudenbergers. Voor hen zal het misschien wel de grootste verandering zijn. Op onze vraag of ze ook niet de laatste stap naar wethouder heeft willen zetten is ze duidelijk. Het is een mooie tijd geweest maar nu is het aan anderen. Het feit dat er binnen de CU voldoende mensen op de lijst willen staan maakte de beslissing om te stoppen eenvoudiger.

Jan had 5 jaar geleden al aangegeven te willen stoppen. Echter voor de verkiezingen van 2018 deed het SGP-bestuur een dringend beroep op Jan om zich nog een keer verkiesbaar te stellen. Zijn dienstbaarheid aan de Woudenbergse gemeenschap deed hem uiteindelijk besluiten om aan het verzoek gehoor te geven. Voorwaarde was wel dat het bestuur actief op zoek zou gaan naar opvolgers om aan het eind van deze periode het stokje over te kunnen dragen. Nu de jongeren binnen de partij klaar staan is Jan er gerust op dat de continuïteit gewaarborgd blijft.

Marco heeft 4 jaar geleden voor zichzelf besloten na deze periode te stoppen. Echter na het 1e jaar ging hij twijfelen. De dossiers die op zijn pad kwamen waren dermate uitdagend dat hij overwoog zich opnieuw beschikbaar te stellen. Uiteindelijk heeft hij vorig jaar besloten de knoop door te hakken en heeft hij het bestuur van GBW meegedeeld te gaan stoppen. Marco is blij dat er binnen GemeenteBelangen Woudenberg voldoende mensen zijn opgestaan om de vertrekkende mensen op te volgen.

Lange periode met veel burgemeesters

In een gesprek met raadsleden ontkom je er niet aan dat om de burgemeesters te noemen die tijdens hun zittingsperiode als voorzitter de raad hebben geleid. Na zorgvuldig tellen kwamen ze op 7 burgemeester. Na Aart de Jonge volgenden voor korte en langere termijn de burgemeesters Blanken, Boer, Van Bergen, Cnossen, van Maastrigt en de huidige burgemeester Magda Jansen. Dit aantal burgemeesters geeft wellicht aan hoe bijzonder het is dat deze mensen zo lang de Woudenbergse inwoners hebben gediend.

Waar zijn de raadsleden het meest trots op

Elli geeft aan dat de groei die de CU in haar periode als commissie- en fractielid heeft doorgemaakt haar een trots gevoel geeft. Van oppositie van 1 naar 2 raadsleden tot deelname aan de coalitie met een wethouder. Daarnaast ziet ze dat de raad op een fatsoenlijke manier met elkaar omgaat en veelal als eenheid opereert.

Jan heeft in zijn periode altijd gezocht naar breed draagvlak. De afgelopen 4 jaren zijn veel beslissingen genomen die hem een doorn in het oog waren. Een beslissing van 8 tegen 7 in de raad is niet zijn steel of work. Het is hem dan ook een groot goed dat de raad het afgelopen jaar de beleidsnota participatie heeft aangenomen. Met deze nota krijgen de Woudenbergers de kans gehoord te worden. Jan geeft aan dat hij, door deze nota, met een gerust hart de raad gaat verlaten.

Voor Marco is de uitkomst van de bezuinigingsdialoog een mooi voorbeeld van wat Woudenberg met elkaar heeft bereikt, iets waar hij met trots op terug kijkt. Maar dat hij heeft mogen bijdragen aan de groei die Woudenberg door heeft gemaakt in onder andere de woningbouw en de vele en goede voorzieningen en accommodaties geeft hem misschien wel de meeste voldoening.

Gaan ze het missen

Met het afscheid nemen van het raadslidmaatschap komt er tijd vrij. In hoeverre zijn de vertrekkende raadsleden bang voor het zwarte gat.

Marco is niet bang dat hij het raadswerk gaat missen. Er liggen voldoende uitdagingen in het verschiet om zich niet te gaan vervelen. Hij zal uiteraard aangehaakt blijven bij GemeenteBelangen Woudenberg en waar nodig zijn advies en raad geven.

Jan blijft zich inzetten voor de Woudenbergse gemeenschap. Hij zou willen dat de inwoners hem blijven aanspreken als hij zijn rondje dorp doet en dat hij kan blijven helpen of een luisterend oor te kunnen bieden.

Ook bij Elli zal er in het begin geen gemis zijn. Misschien later als ze terugdenkt aan de tijd gaat het knagen. Maar nu is het tijd voor de familie en andere zaken buiten de politiek.

Het advies aan de nieuwe raad

Tot slot vroegen we wat deze oud gedienden in één zin de nieuwe raadsleden willen meegeven.

Elli wil de nieuwe raadsleden adviseren dicht bij zichzelf te blijven. Geeft 100% energie, ambitie en liefde voor Woudenberg. Geef alles is wat Marco de nieuwe politicus mee wil geven. Met in het achterhoofd de beleidsnota participatie is Jan duidelijk. Zorg voor een breed politiek draagvlak in de raad.

Met deze mooie raad sluiten Elli, Jan en Marco hun raadslidmaatschap af. Op 29 maart 2022 zal in een bijzondere raadsvergadering afscheid van hen worden genomen en komt er een eind aan een voor hen bijzonder, lange en indrukwekkende periode.

Bart Radstaake