Jhony Stalman
Jhony Stalman Marieke Dijkhof

Column Jhony Stalman

Column

Afgelopen week werden de Corona-maatregelen gelukkig weer een stuk afgebouwd. Natuurlijk is het nog steeds niet “normaal”, maar een beetje licht aan het einde van de tunnel is er. Hierdoor werd het mogelijk om met de kandidaten van de kieslijst van onze lokale VVD de start van onze verkiezingscampagne live te doen, in Herry’s bar, gerund door de nummer 6 van onze kieslijst, Lia van Beek. 

Het was goed om op deze bijna ouderwetse manier iedereen te zien en horen over wat hen bezighoudt in relatie tot onze verkiezingsthema’s.

Het onderwerp veiligheid kwam ter sprake, en dan in de breedste zin van het woord: niet alleen de welbekende overlast tijdens de jaarwisseling, maar juist de regelmatig voorkomende “baldadigheid”, waarbij ook eigendommen van burgers vernield worden. Wat kan een BOA, in de uren die hij heeft, doen en is dat voldoende? Eigenlijk werd het niet realistisch geacht voor een groeigemeente als Woudenberg dat we maar één BOA hebben. Dan kun je niet alles handhaven, of verwachten dat op alle meldingen van burgers wordt gehandeld.

De wens werd uitgesproken om voor iedereen die dat wil een passende plek in Woudenberg te bieden. Vertaald naar wonen: naast het motto “bouwen” dat volop geldt in ons dorp, ook doorstroom stimuleren. Zodat inwoners die bijvoorbeeld de kinderen het huis uit hebben hun grote huis voor iets passends kunnen ruilen, ten gunste van de jongere generaties.

De wens dat eindelijk eens echt aan de slag moet worden gegaan met de ontwikkeling van het dorpscentrum. Niet alleen in woorden, maar dat daadwerkelijk de eerste stenen gelegd gaan worden. 

Met daarbij als belangrijke voorkeur de mogelijkheid om rond het Kostverloren een soort van “gezelligheidsplein” te creëren.
In het verlengde daarvan de leegte voor onze kinderen tussen de 14 en 18 jaar, weinig plek om even met je vrienden wat te kunnen doen. Verenigingen vangen een deel op, maar verder is er weinig voor deze groep. Hoe gaan we ervoor zorgen dat deze groep ook zijn plek heeft in Woudenberg?

Natuurlijk kwam ook het Henschotermeer langs in het gesprek. Los van wat de plannen nu wel of niet inhouden rondom dit prachtige recreatiegebied: de manier waarop Woudenbergse ondernemers worden weggezet in de diverse campagnes die worden gevoerd, kon niet op veel sympathie rekenen. 

Het op voorhand polariseren van het onderwerp door bepaalde groepen, voordat de plannen concreet zijn ingediend en op waarde kunnen worden getoetst, ook niet. Daarbij biedt de vernieuwing van het Henschotermeer ook kansen, voor ons dorp en onze dorpsgenoten, onze ondernemers.

Voor mijzelf was de belangrijkste conclusie van de start van onze campagne dat we dat gaan doen met een groep energieke, betrokken partij- en dorpsgenoten. Zij maken zich, net als vele anderen in Woudenberg, druk over alles wat Woudenberg aangaat! Zij staan niet aan de kant, maar doen mee. Wij hebben er #zin in!

Jhony Stalman
Fractievoorzitter VVD