Jhony Stalman
Jhony Stalman Marieke Dijkhof

Column Jhony Stalman

Column

“Mit bek op stuur”

De term “mit bek op stuur” is er een die ik ergens in mijn jonge jaren meegekregen heb; een goede Groningse uitspraak die, gezien mijn wortels uit die buurt, mij zeer bekend is. Ik gebruik die term “mit bek op ’t stuur” nog steeds.

De vrije vertaling zou zijn “niet zeuren en doorgaan”; ik beschouw deze term misschien wel een beetje als mijn motto, ook al kan ik af en toe natuurlijk ook wel zeuren.

Belangrijker is dat ik regelmatig denk dat dit ook het motto van Woudenberg zou kunnen zijn. De meeste mensen die ik in ons dorp Woudenberg tegenkom, reageren namelijk redelijk recht door zee, en willen dingen gewoon, zonder gezeur, geregeld zien worden.

Voor mij een relevante uitspraak bij hetgeen we de komende jaren in Woudenberg voor elkaar moeten krijgen, maar een iets wat we een beetje lijken te vergeten, vooral in de politieke “arena”. We hebben veel zaken te regelen in dit dorp, te beginnen met zorgen voor een gemeentebegroting die op orde komt. Dat is geen keuze meer, gezien het onder toezicht staan vanuit de provincie, maar iets wat we samen te regelen hebben. Dit toezicht zorgt ervoor dat de bevoegdheid van Woudenberg om zelfstandig beslissingen te nemen, ingeperkt wordt. Waarmee ook de wegen die naar een sluitende begroting leiden, niet meer helemaal vrij te kiezen zijn. Dus moeten we “mit bek op ‘t stuur” besluiten nemen. Hoe pijnlijk ook.

Natuurlijk is “mit bek op ’t stuur” redelijk kort door de bocht en zou dit voorbij kunnen gaan aan een individueel verhaal of een bepaalde specifieke situatie. Maar in mijn context staat het vooral voor de wil om oplossingen te zoeken, en niet te blijven zeuren hoe moeilijk het allemaal is. Ook met betrekking tot een kwestie als de begrotingsproblematiek.

We moeten er samen uitkomen, dat zou het mooiste zijn: een sluitende begroting met keuzes waar de Raad in de volle breedte achter staat. Maar zo niet, dan moeten er besluiten genomen worden die minimaal door de meerderheid van de Raad gedragen worden. De situatie van het onder toezicht staan is een zeer ongewenste, die we echt moeten beëindigen. Dat zijn we aan de inwoners van Woudenberg verplicht.

Met de verkiezingen in het vizier een lastig uitgangspunt, omdat een breed gedragen besluit de mogelijkheid om zich te profileren voor partijen reduceert. Maar “mit bek op stuur” vooruit om vanuit een breed kader voor Woudenberg de begroting op orde te krijgen, moet toch veel mensen aanspreken?

In de commissievergadering met betrekking tot de begroting sloot ik af met de tekst:

De uitkomst van een sluitende begroting is dat wij als Woudenberg en als raad ons kunnen richten op de toekomst van Woudenberg, het sterker maken van Woudenberg. De begroting is stap 1, maar laten we na stap 1 vooral met elkaar in gesprek blijven om Woudenberg gezond te houden.

Jhony Stalman
Fractievoorzitter VVD