Afbeelding

Column Jos van Dijk

Column

Woudenbergse Olympiërs
De LetOp Woudenberg pretendeert alleen Woudenbergs nieuws te brengen. Wat heel goed is natuurlijk. Als Woudenberger zit je niet te wachten op problemen die in Scherpenzeel of Renswoude spelen. Wij hebben zelf genoeg aan ons hoofd. Maar alleen Woudenbergs nieuws brengen is normaal gesproken al best wel eens lastig, en in vakantietijd bijna ondoenlijk. De Woudenbergse politieke kopstukken zijn allemaal met reces, en de sport ligt volkomen stil.
Volkomen stil? Nee, één landje bleef, tegen wil en dank, dapper topsport bedrijven. Japan. De olympische spelen. Een mooi moment om eens te kijken uit welke Nederlandse gemeenten de meeste Olympische sporters komen. Let wel: ik heb het over de Olympische zomerspelen.
Ik ga u meteen teleurstellen. Woudenberg heeft in de periode vanaf 1980 tot heden precies nul olympische sporters voortgebracht op de zomerspelen. Dat komt waarschijnlijk omdat Woudenberger Lars van der Haar, in tegenstelling tot Mathieu van der Poel, weigert om op een mountainbike of BMX-fiets te stappen. Dat laatste snap ik wel. Om met René van der Gijp te spreken: ‘Het is wel lullig, een man op zo’n klein fietsje. Dat je dat kleine kutfietsje in de auto gooit en dat je vriendin vraagt: Wat ben jij nou aan het doen, we hebben toch geen kinderen bij ons?’.
Ik hoor u denken, Woudenberg is toch ook maar een klein dorpje, dus is het logisch dat wij geen olympiërs hebben? Niet waar! Gemeente Waddinxveen, grofweg twee keer zo groot als Woudenberg, heeft 2 Olympische sporters en is daarmee relatief recordhouder! Mirjam Overdam (waterpolo) en Tjark de Vries (roeien). En nee, ik ken ze ook niet.
En dan nu onze omliggende gemeenten. Leusden en Barneveld brachten beide twee olympiërs voort. Amersfoort, maar liefst 14 atleten, waaronder Femke Bol: momenteel Big in Japan. Uit Zeist komt Roos Zwetsloot, die net naast een medaille greep bij het skateboarden op het onderdeel ‘street’. Niet te vergeten: Henk Jan Held uit Renswoude. Onderdeel van het olympische volleybalteam dat in 1996 goud won in Atlanta.
Wat is wijsheid? Er gloort hoop. Want wáár blinken wij, Woudenbergers, sportief gezien mondiaal in uit? Inderdaad: steppen!! En als zelfs skateboarden een olympische sport kan worden, waarom dan steppen niet? Er moet onmiddellijk een lobby gestart worden bij NOC-NSF.
Ik lees op de website van de Woudenbergse stepvereniging ‘High Level’ (die naam zegt alles) het volgende: ‘Niet alleen de selectie, maar ook de jeugd van Stepteam High Level behoort steevast tot de top van Nederland en Europa. Zo werden er bij de laatste Nederlandse en Europese kampioenschappen meerdere gouden, zilveren en bronzen medailles behaald in de verschillende jeugdcategorieën.’
Medailles dus, voor de jeugd die over 4 of 8 jaar volwassen zijn. En het wordt nog beter. Er zijn namelijk verschillende onderdelen die op de step worden afgelegd, waaronder de estafette. Ik lees weer voor van de site: ‘Een estafette houdt in: parcours van één ronde, de step wordt binnen een wisselvak doorgegeven aan de volgende persoon.’
Dus niet een stokje doorgeven, maar een hele step. Hoe spectaculair is dát!
Ik voorzie allerlei doorgeeftechnieken, fouten bij het doorgeven, valpartijen en een tot tranen toe geroerde Herbert Dijkstra.
Ik adviseer: voeg nog een step-onderdeel toe, bijvoorbeeld de 110 meter horden. De baan ligt er al. Ga met die step onder de horden door in plaats van er overheen. Nee, Woudenberg wacht een grootse Olympische toekomst, waarbij wij Waddinxveen met gemak zullen passeren in het aantal olympische deelnemers. De medailles liggen voor het oprapen.
Laat onze politieke Woudenbergse kopstukken onmiddellijk terugkeren van zomerreces, er is lobbywerk aan de winkel! 

Jos van Dijk