Stil protest / foto: redactie
Stil protest / foto: redactie

Bestemmingsplan Henschotermeer goedgekeurd

Algemeen

WOUDENBERG Een meerderheid van de gemeenteraad heeft donderdag ingestemd met het nieuwe bestemmingsplan voor het Henschotermeer. Alleen de fractie van PvdA/GroenLinks stemde tegen. Zij vreesden dat de bouwplannen het aanzien van het Henschotermeer ernstig zouden veranderen en schaden.

Het plan voor het Henschotermeer zorgt al langer voor emoties en discussies. Gemeenten en provincie hebben heel lang geprobeerd het Henschotermeer te exploiteren, maar dat kostte ongeveer anderhalve ton per jaar. Dus namen ze een exploitant in de arm die voor onderhoud en recreatie over een langere periode van het jaar moest zorgen. Een voorwaarde was wel dat er geen cent overheidsgeld naar de exploitatie mocht gaan. Dus kwamen er plannen voor bijvoorbeeld een restaurant en een uitkijktoren, die zeer omstreden waren. Zo was er voor de vergadering een demonstratie georganiseerd door de plaatselijke werkgroep van de Partij voor de Dieren. Het was een wens van de gemeenten en de provincie dat de recreatie meer over het jaar verspreid zou worden. De verwachting is dat dit met dit plan zal lukken, maar zekerheid hierover is er allerminst. 

De meerderheid van de gemeenteraad stemde in met de plannen, onder meer omdat de leden wilden dat Woudenberg zich een betrouwbare overheid zou tonen en zich dus aan de eerder gemaakte afspraken zou houden. Dat maakte weinig indruk op Jikke Wams, gemeenteraadslid voor de PvdA/GroenLinks. ‘Ik hoor dat er bijvoorbeeld over de uitkijktoren al in 2009 werd gesproken. Met dit soort argumenten kan ik niets.’

Overigens wilde een meerderheid op voorhand voor stemmen, maar dat wil niet zeggen dat er geen vragen of kritiek waren. Er werd een aantal veranderingsvoorstellen ingediend bijvoorbeeld over de bouwvlakken van de uitkijktoren en het restaurant.

De gemeenteraad wilde grip op de plek en de hoogte van de gebouwen houden. Ook was de verkeersveiligheid rond het Henschotermeer een onderwerp van gesprek en zorg. Op zonnige dagen kan het erg druk en onoverzichtelijk rond het Henschotermeer worden. Het meer ligt aan een provinciale weg, dus kan de gemeente weinig aan de inrichting doen, terwijl de gemeente zich wel zorgen maakt.  De provincie zal binnen afzienbare tijd de rotonde bij de inrit van het Henschotermeer aanpassen. De gemeenteraad drong er bij wethouder Daphne Boeve op aan dat ze met de provincie zou overleggen over de door de gemeente gewenste aanpassingen. ‘We zijn al in gesprek,’ liet Boeve weten. ‘Dat zijn positieve gesprekken.’