Afbeelding
foto: gemeente Woudenberg

Geslaagd kinderdebat

Algemeen

WOUDENBERG Voor de derde keer werd vorige week woensdag een kinderdebat in De Camp gehouden, georganiseerd door het CDA. ‘Het debat is helemaal in het schooljaar ingebed. Iedereen rekent er op dat dit elk jaar weer georganiseerd wordt,’ zei Michel Hardeman, fractievoorzitter van het CDA.

De deelnemende kinderen waren leerlingen van groep 8 van de zes Woudenbergse basisscholen. Ze kregen les van raadsleden hoe ze moesten debatteren en bijvoorbeeld via de voorzitter moesten spreken. De voorzitter was in dit geval kinderburgemeester Fedde, die de vergadering uitstekend in goede banen leidde. 

De klassen mochten zelf voor de stellingen zorgen en zich voorbereiden op de verdediging van hun stellingen. 

Burgemeester Magda Jansen legde vooraf uit dat het om de argumenten ging en er niet op de persoon gespeeld mocht worden. ‘Het is geen schande als je naar het verhaal van een ander luistert en je laat overtuigen.’ Of de kinderen inderdaad van mening veranderden door het betoog van anderen was niet duidelijk. Ze luisterden wel stil naar de verhalen.

De Griftschool wilde bijvoorbeeld graag dat er een Maxx in het buitengebied zou komen. Onder de oudere verslaggevers zorgde deze stelling voor enige verwarring, omdat ze geen idee hadden wat een Maxx was. Dat bleek een indoorhal te zijn, waar mensen bijvoorbeeld kunnen karten en bowlen. 

Een argument voor de kinderen was dat er nu een in Veenendaal is en dat dit te ver is om op de fiets te gaan. Er moet altijd iemand de kinderen brengen. Dus wilden de er een in Woudenberg. 

Niet iedereen vond plek in het buitengebied een goed idee. ‘We zijn een groene gemeente en door zo’n gebouw komen er minder weilanden,’ was één argument.

Een creatieve ziel dacht dat een plek achter het gemeentehuis uitermate geschikt voor de Maxx zou zijn. Aan de gezichtsuitdrukking van de burgemeester was te zien dat ze niet direct razend enthousiast was over deze inbreng. 

Een ander idee was dat het Openbaar Vervoer gratis moest worden. Dat zou onder meer het voordeel hebben dat de files minder groot zouden worden, omdat mensen eerder de bus zouden nemen.

Ook over dit onderwerp waren de meningen verdeeld. Het feit dat mensen in zo’n geval minder de auto zouden gebruiken werd voor waar aangenomen. ‘Maar dan gaan kinderen ook minder fietsen. Dat is geen goed idee.’ Ook was een argument dat kinderen voor de lol de bus zouden nemen.

Organisator Michel Hardeman keek tevreden terug op de derde versie van het kinderdebat. ‘Ik heb wel enkele talenten gezien. Ze zijn altijd in de politiek welkom.’