Lichte daling van het aantal besmettingen
Lichte daling van het aantal besmettingen Pixabay

Corinavirus nog steeds in Woudenberg en regio actief

Algemeen

WOUDENBERG De coronacrisis is de laatste maanden naar de achtergrond gedrongen. Toch  is het virus nog actief in de regio en in Woudenberg. Het aantal ziekenhuisopnames is gedaald en het aantal mensen op de IC is ook minder dan een jaar geleden. In week 39 was Woudenberg wel de gemeente in de regio met de meeste besmettingen.

Dat blijkt uit een rapportage van de burgemeester aan de gemeenteraad. Elke acht weken liet zij weten hoe het gaat met corona in Woudenberg. Door de minder kritieke situatie is de frequentie afgeschaald.                                                                                             

Sinds 2 maart 2020 (kort na de eerste vastgestelde besmetting met het Coronavirus in Nederland) vindt crisisoverleg plaats om richting, sturing en invulling te geven aan de aanpak van de Coronacrisis binnen de gemeente Woudenberg. Vanaf het moment van de eerste besmetting in de gemeente is opgeschaald naar een crisisorganisatie op maat. 

Sinds 11-05-2021 is na ongeveer 70 overleggen van het BT de werkwijze aangepast. De teams onder het BT - crisiscommunicatie, samenleving en bedrijfscontinuïteit - werden samengevoegd tot een uitvoerend team. Hierdoor kon het aantal medewerkers in het crisisteam teruggebracht worden. 

In de fase daarna is ook het uitvoerend team, en daarmee de hele crisisorganisatie, meerdere keren slapend en actief geweest. Op dit moment is zowel het BT als het uitvoerend team niet actief. Zodra daar aanleiding voor is wordt er direct opgeschaald.

Op 27 september publiceerde het RIVM een bericht over het mogelijke begin van de tweede najaarsgolf. Dit naar aanleiding van oplopende cijfers. Naar schatting heeft op dit moment 1 op de 25 of 1 op de 30 Nederlanders corona. 

Het is aanleiding geweest om naar stap twee van de vorige maand door het RIVM geïntroduceerde coronathermometer te gaan. Dit is voor het kabinet nog geen aanleiding voor het nemen van beperkende maatregelen of het aanscherpen van officiële overheidsadviezen.

In week 40 was een toename van 32,2% positief geteste personen ten opzichte van week 39.
- Sterke stijging opnames verpleegafdeling en lichte stijging opnames op de IC. Een stijging in de verschillende indicatoren zoals rioolwatersurveillance en de infectieradar.

Woudenberg was in week 39 koploper in de regio wat betreft het aantal afgenomen en positieve testen. In week 40 niet meer.