Ingrid Nieboer en Teun Breedijk van het Oranjecomité
Ingrid Nieboer en Teun Breedijk van het Oranjecomité / foto: redactie

Stichting Oranjecomité druk met voorbereiding Koningsdag

Algemeen

WOUDENBERG Na 2 jaar een aangepast programma te hebben gehad voor Koningsdag is de Stichting Oranjecomité druk bezig om er dit jaar met Koningsdag weer een ouderwets feest van te maken voor jong en oud. Maar er zijn nog wel veel vrijwilligers nodig!

Terwijl Woudenberg wakker is geworden onder een wit dekentje van sneeuw, zitten we aan tafel met Ingrid Nieboer en Teun Breedijk van de Stichting Oranjecomité. Ingrid is van de werkgroep Kinderen en Teun is sinds enkele jaren voorzitter van het Oranjecomité. Ook doet hij de PR en Sponsoring. Daarnaast is hij ook nog voorzitter van de Schaatsvereniging Woudenberg en teammanager van een schaatsmarathonploeg. Een bezig baasje die zich nu vooral richt op het Oranjecomité.

Ze hopen natuurlijk allebei dat het over 3 weken wel mooi zonnig weer is want dat zou de uitvoering van de visie van het Comité: “samen organiseren, plezier maken en verbinden” nog leuker maken.

Traditionele Koningsdag
Vanwege corona is het Oranjecomité dit jaar wat later begonnen met het organiseren van de activiteiten. Normaliter starten ze al in september maar er was veel onzekerheid. Gelukkig kan nu alles doorgaan zonder beperkingen. Daarom willen ze er weer een traditionele Koningsdag van maken.

“Het liefst zouden we een grote tent in het dorp willen hebben waar de hele dag iedereen elkaar kan ontmoeten en feest kan vieren”, geeft Teun aan. “Dat was echter dit jaar met vergunningen en afspraken niet meer te organiseren doordat er door corona pas laat duidelijkheid was over de mogelijkheden”. Maar dit plan staat voor volgend jaar zeker weer op de agenda.

KoningsNacht 2022
Wel is er de avond voor Koningsdag in de korfbal- en voetbalkantine een feest: KoningsNacht! De liveband ‘The Reverend’ zorgt voor het muzikale feestje. Kaarten kunnen vanaf 7 april bij de hoofdsponsor Albert Heijn Woudenberg gekocht worden. Bij een kaartje krijg je ook 5 muntjes. Toegang is dus gratis!!! Maar wees er snel bij want er zijn maar 450 kaarten (OP=OP) en het feest is alleen toegankelijk voor 18+.

De ochtend van Koningsdag wordt gestart met een aubade bij het gemeentehuis onder begeleiding van Fidelio. “Kinderen kunnen daarna met hun versierde fietsen achter Fidelio aan als deze nog een muzikale ronde maakt door het dorp”, vertelt Teun. Vervolgens kunnen de kinderen zich van 10.00 uur tot 14.00 uur uitleven in het funpark. Hier pakt Ingrid het gesprek op. “Op een deel van de Stationsweg en in het Schanspark worden weer een heleboel springkussens opgezet. In allerlei vormen en maten. Ik wil echter een oproep doen aan iedereen om zich als vrijwilliger te melden voor het helpen bij de springkussens”. 

Oproep vrijwilligers!
Ingrid legt uit dat er voor het goed laten verlopen en voor de veiligheid van de kinderen veel vrijwilligers nodig zijn om bij de kussens te staan en alles in goede banen te leiden. “Er zijn shifts van 2 uur: van 10.00 uur tot 12.00 uur en van 12.00 uur tot 14.00 uur is begeleiding nodig. Ik zoek nog minstens 40 mensen die willen helpen”, zegt Ingrid. “Want als er onvoldoende begeleiding is, dan kunnen we niet alle springkussens opzetten. En dat zou toch jammer zijn”.

Daarom hierbij de oproep om contact op te nemen met Ingrid. Stuur een appje naar nummer 06 14280171 om je aan te melden. Misschien leuk om het samen met je buurman of buurvrouw te doen of gezellig met je vriend of vriendin. De hulp is hard nodig en wordt zeer op prijs gesteld.

Sterkste Woudenberger
Dit jaar is er ook weer een kleedjesmarkt en wordt er gestreden om de titel “Sterkste Woudenberger”, onder begeleiding van ex-wereldkampioen Powerliften Wout Zijlstra. In de Dorpsstraat kunnen Woudenbergers met elkaar de strijd aangaan. Wil je meedoen? Zorg dat je dan ’s middags in de Dorpsstraat aanwezig bent. Teun: “En natuurlijk zorgen we ervoor dat er gezellige muziek is op het podium wat aan het begin van de Dorpsstraat wordt opgebouwd. En met medewerking van Moestas, Herry’s Bar en de Sous-chef kan iedereen terecht voor een drankje op de terrassen in de Dorpsstraat.”

Sponsors
De stichting Oranjecomité is heel blij met alle adverteerders en sponsors waardoor de activiteiten dit jaar weer doorgang kunnen vinden. Met speciale dank aan Albert Heijn die dit jaar weer hoofdsponsor is. Teun: “Het is fijn dat er toch weer activiteiten georganiseerd kunnen worden. En daar heb je sponsors hard bij nodig. Maar ook vrijwilligers.” Hij doet dan ook een oproep aan mensen die het leuk vinden om in het bestuur van het Oranjecomité te komen. “Het is gezellig, kost echt niet zoveel tijd en vele handen maken licht werk.”. Ben je geïnteresseerd, neem contact op met het bestuur. Naast de activiteiten voor Koningsdag is het Oranjecomité” ook bezig met het organiseren van de 4 mei-herdenking en de loop met de bevrijdingsvlam vanaf Wageningen naar Woudenberg op 5 mei.

Programma
Voor het exacte programma van Koningsdag en 4/5 mei wordt verwezen naar de informatie die binnenkort in de LetOp Woudenberg vermeld zal worden of het programmaboekje wat met de LetOp bezorgd zal worden.

Terwijl buiten langzaam de sneeuw van 1 april aan het smelten is wordt het gesprek afgesloten. Op naar Koningsdag! We gaan er een gezellige dag van maken. Vergeet niet je aan te melden als vrijwilliger. 

En daarna, als Koningsdag en de 4- en 5 mei activiteiten weer achter de rug zijn, kan Teun zich gaan bezighouden met zijn volgende activiteit. Hij wil een boek gaan schrijven over natuurijs. Er zijn wel 1500 natuurijsmeesters in Nederland waarvoor hij een naslagwerk wil schrijven. Hij wil zijn verhalen en ervaringen delen. 

Op de laatste (gewetens)vraag: “ Koningsdag of Elfstedentocht” komt het antwoord dan ook heel snel: “ Elfstedentocht natuurlijk!”. Want hij is en blijft een marathon- en ijsfanaat in hart en nieren!

“We gaan er weer een ouderwets feestje van maken”

“Er zijn nog veel vrijwilligers nodig”

Karin van Helden