het Stationsgebouw
het Stationsgebouw / foto: Redactie

Zorgen voor historisch erfgoed

Algemeen

WOUDENBERG De gemeenteraad maakt zich zorgen over de Post van Lambalgen en het Stationsgebouw aan de Parallelweg. De gemeente zal met de eigenaren in overleg gaan.

Peter van Schaik, fractievoorzitter van GemeenteBelangen Woudenberg, vertelde tijdens de commissievergadering dat hij geraakt was door een anonieme brief van een Barneveldse inwoner over de Post van Lambalgen en het Stationsgebouw.

De briefschrijver meldt dat de Post van Lambalgen in 2015 schitterend is gerestaureerd en in de situatie van 1793 is terug gebracht. Op dit moment vindt de schrijver het niet meer schitterend maar eerder dieptreurig. 

‘De huidige, 2021, toestand laat nauwelijks meer ruimte voor het predicaat schitterend. ‘Dieptreurig’ is beter op zijn plaats. De tenen borstwering is vergaan en vervallen en de beide kazematten bij herhaling opengebroken door jeugdige vandalen. 

Daar komt bij dat het rapport adviseerde om de talrijke aangetroffen vondsten een museale bestemming te geven. Tot heden, 2021, is echter onbekend waar die gebleven zijn.’

De Post van Lambalgen is in bezit van Staatsbosbeheer. De gemeente Woudenberg heeft echter de taak om cultuurhistorie beleefbaar en zichtbaar te maken. 

Dat vonden de gemeenteraadsleden ook en vroegen wethouder Pieter de Kruif contact met de eigenaar Staatsbosbeheer op te nemen om te kijken of de situatie kan verbeteren. Dat beloofde de wethouder. Peter van Schaik vond dat de gemeente moest bemiddelen.

Grote zorgen maakten de raadsleden zich ook over het Stationsgebouw. Henry van Veldhuizen, gemeenteraadslid voor de SGP, vond dat Woudenberg zuinig op dat gebouw moest zijn. ‘Het is de laatste herinnering aan het treinverkeer in Woudenberg. Dat moet geborgd worden.’

Pieter de Kruif vertelde dat het gebouw een rijksmonument is en dat er dus bepaalde regels voor het onderhoud zijn en het zeker niet gesloopt kan worden.  Dat was de briefschrijver ook bekend. Toch is hij niet gerust met de situatie: ‘Bijna onherkenbaar in het compleet verdoosde terrein staat dat al enige jaren langzaam te vervallen. 

Boze tongen beweren zelfs dat slechts gewacht wordt tot het monument van narigheid vanzelf in elkaar zakt. De gemeente kan dan verontschuldigend stellen helaas geen geld te hebben voor de wederopbouw, dus bulldozer en zand erover, zodat eindelijk plaats gemaakt kan worden voor weer zo’n schitterende industriedoos van 13 (of meer) in het dozijn.’
Pieter de Kruif vertelde dat de gemeente het Stationsgebouw niet in bezit heeft, maar dat er overleg is over de manier waarop het gerestaureerd kan worden. ‘Het moet geïntergreerd worden in het gebied,’ aldus de wethouder.        

Afbeelding