Wippeveldvijver / foto: Jaap Holstege
Wippeveldvijver / foto: Jaap Holstege

Zorgen om mogelijke overstort van het riool op de Wippeveldvijver

Algemeen

WOUDENBERG Enkele weken geleden werd er in de Letop Woudenberg een melding gemaakt van werkzaamheden rondom de van Galenlaan en de Karel Doormanlaan. In hetzelfde stukje stond dat er een externe overstort zou komen van het riool uit de Karel Doormanlaan naar de Wippeveldvijver zodat bij hevige regenbuien het rioolwater verdund met regenwater in de vijver zou worden afgevoerd. 

De beleidsmedewerker van de gemeente, die gaat over de werkzaamheden, vertelde dat deze omgeving last heeft van water op straat bij hevige buien en dit een oplossing is voor 7 jaar en er daarna een oplossing komt voor een extra regenwaterbuis in de straten rondom de vijver. 

Hij geeft aan dat net voor de vijver een put wordt geplaatst met een overstort drempel en daar een sensor op wordt geplaatst die de hoeveelheid overstorten registreert. Ook is er een vergunning afgegeven door het waterschap Vallei& Veluwe om vuilwater in de vijver te mogen storten. 

Na navraag bij het waterschap blijkt dat deze oplossing niet wenselijk is maar dat naar verwachting de overstort weinig rioolwater zal dumpen in de vijver. Echter zij willen niet aangeven wat de maximale hoeveelheid mag zijn. 

Als wijkbewoner zijn in een overleg op het gemeentehuis met de beleidsmedewerker en de wethouder Pieter de Kruif mijn zorgen kenbaar gemaakt en heb ik verteld dat ik denk een betere oplossing te hebben. Bij langdurige droogte en dan een hevige bui, zal er veel rioolwater vermengd met rest medicijnen, die in het riool aanwezig zijn, de vijver ernstig vervuilen met desastreuze gevolgen voor het leven in de vijver en gebruikers zoals vissers en spelende kinderen. 

Mijn ideeën heb ik ter plaatse uiteen gezet en de wethouder weten te overtuigen dat, als alle straatkolken rondom de vijver worden afgekoppeld van het vuilwater riool, er ongeveer 2 miljoen liter regenwater per jaar rechtstreeks in de vijver wordt afgevoerd. 

Dit zal het vuilwater riool in deze omgeving waarschijnlijk zo ontlasten dat een vuilwater overstort tot het minimum wordt terug gebracht. De wethouder was enthousiast over deze duurzame oplossing en heeft na overleg op het gemeentehuis besloten om deze extra werkzaamheden uit te voeren en zo een duurzame oplossing te realiseren voor de komende jaren. 

Omdat er ook nieuw asfalt wordt aangebracht, zijn de werkzaamheden om de kolken aan de woningzijde ook naar de vijver te brengen geen al te grote inspanning. Ik ben blij dat de wethouder open staat voor goede ideeën van een burger en daar ook mee aan de slag durft te gaan.

Jaap Holstege, 
Riool&Waterbeheerder in ruste