Kranslegging 4 mei door de kinderen van de Wartburgschool en Griftschool
Kranslegging 4 mei door de kinderen van de Wartburgschool en Griftschool / foto: Niels Wolterink

Dodenherdenking 4 meithuis herdenken en stilstaan bij de vrijheid

Algemeen

Woudenberg "Thuis herdenken en stilstaan bij de vrijheid". Dat waren de openingswoorden van burgemeester Cnossen tijdens de dodenherdenking op 4 mei, die ook dit jaar weer op digitale wijze plaats vond.

"Door stil te staan bij het grote offer wat veel mensen tijdens de Tweede Wereldoorlog brachten, kunnen we vrijheid op waarde schatten", aldus burgemeester Cnossen. In haar toespraak stond ze stil bij Woudenbergers die hun leven gaven tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hun namen staan op het oorlogsmonument bij de begraafplaats.

Zo klonk het verhaal van Cornelis ter Maaten. Samen met zijn vrouw Klaasje was hun boerderij opvang voor onderduikers. Op 29 december 1944 wordt hij door de Duitsers gearresteerd. Een maand later overlijdt hij in kamp Neuengamme.

De verhalen van de Woudenbergse burgers die in de oorlog het leven lieten en het beschreven verdriet van de nabestaanden maakten indruk. Burgemeester Cnossen deed expliciet de oproep om te blijven herinneren, de vlag halfstok te hangen en op 5 mei de vrijheid uit te dragen met de vlag in top, als eerbetoon aan hen die ons hebben bevrijd.

Leerlingen van de Wartburgschool en de Griftschool verzorgden dit jaar de kranslegging. Iris en Boaz droegen beiden een gedicht voor, door de kinderen zelf geschreven.

De week voorafgaand aan de herdenking kregen de groep 8 leerlingen van beide scholen al een rondleiding op de begraafplaats door Theo Imminkhuizen en konden ze de kranslegging oefenen.
Tot slot klonk, voorafgaand aan de twee minuten stilte het taptoe signaal door een trompetist van Fidelio.

Gedicht geschreven en voorgedragen door Boaz (Wartburgschool)

Vrijheid, al 76 jaar
nog steeds elke dag dankbaar
Niet meer dagenlang bang
om te komen in het gevang
Vrijheid, die men toen niet kon voelen
is waar vandaag onze gedachten op doelen
Met in ons achterhoofd een virus in het land
vieren we vrijheid op een afstand
De coronacrisis geeft ons veel verdriet
maar een oorlog zoals toen, hebben we nu niet
Dit geeft ons reden tot blijheid
en dat gevoel wordt vandaag verspreid!