Van winkeldorp naar een Vitaal Dorpshart
Van winkeldorp naar een Vitaal Dorpshart / foto: Niels Wolterink

We gaan beginnen

Algemeen

WOUDENBERG Met deze woorden beëindigde wethouder Anita Vlam de beraadslagingen over het kredietvoorstel ten behoeve van de onderzoeken en visie Vitaal Dorpshart.

In de raadsvergadering van 18 februari bogen de fracties zich over het voorstel om geld vrij te maken voor een drietal onderzoeken op weg naar een Vitaal Dorpshart.

In de week voorafgaand aan de vergaderingen hadden alle partijen overleg gevoerd met de DES en heeft het college in een aanvullende memo verdere uitleg gegeven over de vervolgstappen na goedkeuring van het voorstel en haar gedachten achter deze stappen.

Marco van de Hoef trapte af door te stellen dat de belangrijkste fase van het proces om tot een toekomstwaardig dorpshart te komen met dit voorstel is gestart, maar dat om er toe te komen wel de juiste stappen in de juiste volgorde genomen moeten worden.

Het onderzoek naar de visie voor een Vitaal Dorpshart is voor wat betreft de GBW de eerste stap waarna, bij afronding van de visie, de volgende stappen kunnen worden genomen.

Namens de PvdA/GroenLinks fractie ondersteunde Henk van de Wetering deze benadering van harte. Wel tekende hij aan dat de Visie tot stand moet komen op basis van gelijkwaardigheid en vertrouwen. Aan de gemeente om daarin de regie te nemen.

Om invulling te geven aan een juiste invulling van het proces en de processtappen heeft Henk van de Wetering daarom contact gezocht met de portefeuillehouders van alle fracties om te komen tot een amendement waarin het kredietvoorstel gehandhaafd kon blijven maar dat die, met goedkeuring van de raad, in stappen uitgegeven kan worden.

Bij het opstellen van de visie Vitaal Dorpshart is draagvlak nodig. Fractievoorzitter Jhony Stalman van de VVD wees er daarbij op dat niet alleen de DES hierin partij is maar dat ook alle andere niet aan DES verbonden ondernemers, winkelpandeigenaren en stakeholders bij het proces betrokken dienen te worden.

Ook Henk Jan Molenaar, geestelijk vader van de term Vitaal Dorpshart, kon zich vinden in de bijdragen van zijn voorgangers. Nadrukkelijk riep hij op tot een zorgvuldige be- en afhandeling van het proces.

CDA raadslid Jan Bessembinders riep de wethouder op om, bij goedkeuring van het raadsvoorstel en amendement, niet te wachten maar gelijk te starten.

Net als de VVD vroeg Elli van Oosterom zich namens de ChristenUnie af of de in het voorstel genoemde onderzoeken niet gelijktijdig uitgevoerd konden worden. Hiermee zou wellicht een geschatte vertraging van 6 maanden worden voorkomen.

Namens het collega bevestigde wethouder Anita Vlam dat wat haar betreft er geen bezwaren waren om de onderzoeken gelijktijdig uit te voeren. Echter de zorgvuldigheid van het proces die met het amendement wordt beoogd won het bij alle partijen van een eventueel sneller eindresultaat. Met alle stemmen voor en geen tegen werd het amendement aangenomen en kan het College vanaf vrijdag aan de gang.