'De gemeente blijft verantwoordelijk,' aldus Cnossen
'De gemeente blijft verantwoordelijk,' aldus Cnossen

Vervolg van pagina 3: bezuinigingsdialoog

Algemeen

Bij de fusie van de Utrechtse Heuvelrug wilde het college bijvoorbeeld op het leerlingenvervoer korten om de wethouders wachtgeld te kunnen betalen. Dat leverde veel commotie.

Ook in Leusden leidden zulke voorstellen tot veel onrust. In beide plaatsen werden de voorstellen teruggetrokken.

Cnossen vertelde dat het te overwegen was ouders geld te geven en dat die zelf moeten zorgen dat hun kinderen naar en van school vervoerd worden.

Een andere variant die zij noemde is dat de gemeente bekijkt wat de dichtstbijzijnde passende school is en die kosten vergoed. Als ouders hun kind naar een verder gelegen school willen sturen, moeten ze dan de extra kosten bijbetalen. Ook hoopt de gemeente mantelzorgers te ontlasten door hun huisgenoten, die dementie problemen hebben, vaker naar trefpunt te sturen.

‘De gemeente blijft verantwoordelijk,’ aldus Cnossen. ‘Het is niet zo dat wij die verantwoordelijkheid zo maar van ons bordje schuiven, als we de zorg op een andere manier organiseren.’

Het kan zijn dat uit die dialoog voorstellen komen, die de gemeenteraadsleden niet aan staan. ‘De gemeenteraad moet uiteindelijk het besluit nemen. Voor de collegeleden en raadsleden kunnen bepaalde maatregelen onplezierig zijn.

We moeten naar het totale plaatje kijken en samen een oplossing vinden voor dit ingewikkelde probleem,’ aldus Cnossen.