Afbeelding
foto: Leo van Raaij

Jeugd sneldamkampioenschap UPDB

Sport

DAMMEN Zaterdag 23 maart werd in De Pijler in Utrecht het jeugd sneldamtoernooi van de Utrechtse Provinciale Dam Bond 2024 gespeeld. Negen jeugdleden van drie Utrechtse verenigingen waren er vertegenwoordigd. Drie jeugdleden van Ons Genoegen uit Utrecht, één uit Austerlitz en zes van DAWO uit Woudenberg. 

De groep van negen spelers, bestaande uit één aspirant, zeven pupillen en één welp speelden negen rondes tegen elkaar om te bepalen wie op 8 juni 2024 mee mogen spelen in de halve en de finale NK sneldammen van de KNDB. 

Van te voren stond al vast dat de enige deelnemende aspirant, Daniël Dokter uit Austerlitz, doorging naar de halve en finale NK. 

Ook voor de enige welp, Epke van Zessen, Ons Genoegen Utrecht, gold dit. In de vierde ronde speelde Lucas Sinke (DAWO) een gewonnen partij tegen Daniël Dokter (Austerlitz). 

Doordat Lucas nog niet goed gewend was aan het spelen met de klok vergat hij in een gewonnen stand de klok in te drukken na elke volgende zet. Hierdoor verloor hij helaas deze partij.

Daniël Dokter stond vanaf ronde 3 tot en met ronde 7 eenzaam bovenaan in de ranglijst. In de achtste ronde verloor hij van Marco de Kruijf (DAWO). En ook Bart van Dijk (DAWO) won in de achtste ronde van Lucas. Beide DAWO-spelers kwamen hierdoor langszij bij Daniël, alle drie met 13 punten. Dit zou een sidderende finale kunnen worden. Als alle drie zouden winnen, dan zou Marco eerste worden en Bart en Daniël met evenveel W(eerstands) P(punten) en S(onnenborn) B(erger-score) tweede. 

Bart moest van Epke van Zessen winnen, wat op papier ook verwacht werd, maar de spanning was hoog bij hem opgelopen en de concentratie na acht rondes was verminderd. Epke wist de partij te winnen. Een grote prestatie voor Epke en een grote teleurstelling voor Bart. De partij Jonathan Post (DAWO) tegen Marco in de negende ronde leverde een verlies voor Marco op. En in een spannende partij tussen Daniël en Jonathan Visser (DAWO) wist Daniël de winst en daardoor de eerste plaats van het toernooi te behalen.

Cock van Wijk deelde na afloop de bekers uit. Als eerste de 1ste prijs aan de enige welp van het toernooi: Epke van Zessen met 9 wedstrijden en totaal 7 punten. 

Daarna aan Daniël Dokter, 1ste plaats voor de enige aspiranten van het toernooi en 1ste van het toernooi met 9 wedstrijden en 15 punten. 

Daarna volgde de bekers voor de welpen: de derde plaats voor Jonathan Post met 12 punten uit 9. Tweede plaats voor Bart van Dijk met 13 punten uit negen en eerste Marco de Kruijf ook met 13 punten uit 9, maar met dezelfde WP maar een hogere SB. 
De drie eerste plaatsen in de categorieën aspirant, pupil en welp geven het recht om mee te doen aan het NK jeugd sneldammen op 8 juni 2024 dat door de KNDB georganiseerd wordt.