Jhony Stalman
Jhony Stalman Marieke Dijkhof

Jhony Stalman, fractievoorzitter VVD

Column

Vrij of willig

Hebt u dat ook, lekker de voorjaarszon, er weer gezellig op uit trekken; u verheugen op de dagen dat er ook weer leuke dingen in het dorp zijn? Vraagt u zichzelf dan wel eens af hoe al die leuke dingen tot stand komen en wie zich daar nu voor inzetten?

Of het nu Koningsdag is of Haantjesdag, of in het verlengde daarvan, wie toch die voetbal, volleybal, korfbal en tennisclub draaiende houden? En, moet ik niet vergeten die talloze vrijwilligers die het Cultuurhuis en andere initiatieven in de lucht houden?

Als u zich dat nooit afvraagt dan moet u juist verder lezen, en niet blijven hangen in de gedachte dat dit alles vanzelf wel gaat.

Op Koningsdag mag ik ook weer aan de slag, niet omdat ik het per se wil, maar omdat het van de voorzitter van het Oranje comité moet; iets met huwelijkse voorwaarden was het geloof ik (!). Maar zonder grappen, de zoektocht naar vrijwilligers is weer begonnen. En dat geldt niet alleen voor Koningsdag, maar voor alle evenementen en organisaties die ik eerder noemde.

Soms heb je het idee dat we in een maatschappij zijn komen te leven die alleen wil nemen en niet wil geven. Ja ja, dat is even een deprimerende uitspraak. Maar is het echt zo? Is het nou echt zo erg om iets te doen voor je dorp, voor je medebewoners? Is daarmee je hele dag verknoeid, als je even helpt?

Natuurlijk niet! In het voorbeeld van Koningsdag kun je gewoon voor een paar uurtjes iets doen en verder zelf genieten van alle festiviteiten. En nee, voor al die activiteiten verwacht niemand dat je opeens voor 24x7 een commitment hebt afgegeven. Het leukste is zelfs dat je veel mensen leert kennen of juist met een groep vrienden een activiteit begeleid. Hiermee ook een oproep aan nieuwe Woudenbergers, om via vrijwilligersactiviteiten je nieuwe woonomgeving en dorpsgenoten te leren kennen! Meld je aan!!

Het idee is wel eens geopperd om de organisatie van al die activiteiten samen te brengen. Vanuit de gedachte dat je dan direct meer vrijwilligers beschikbaar zou hebben. Maar dat werkt waarschijnlijk niet zo. De mensen die Haantjesdag organiseren zijn wel klaar als die dag voorbij is. Daar komt nog bij dat veel organisaties al grotendeels op dezelfde mensen draaien. Er komen dan niet meer vrijwilligers, maar de mensen die al veel doen die gaan alsnog meer doen. Het komt er echt op neer: vele handen maken…..

Wordt u al wakker, voelt u zich al aangesproken? Nee? Tja, het blijft vrijwillig, dus we kunnen niemand verplichten. Maar als u toch wat tijd over heeft………..

Dan zijn de organisatoren van Koningsdag en Haantjesdag, maar ook de besturen van voetbal, volleybal, korfbal, tennis, het Cultuurhuis en vele anderen u eeuwig dankbaar!

Niet weten waar u zich kunt melden voor al deze leuke dingen? Stuur mij een mail, ik stuur u op de goede weg.