Gemeente Woudenberg
Gemeente Woudenberg Gemeente Woudenberg

Monique van de Graaf, Wethouder

Column

Aanbieding voor eigen woningbezitters!

Gemeente Woudenberg heeft in het kader van het Nationaal Isolatie Programma 277.000 euro aangevraagd en gekregen om eigen woningbezitters in ons dorp te helpen om hun huis (verder) te isoleren. In het coalitieakkoord, waarin de afspraken staan tussen coalitiepartijen SGP, PvdA-GroenLinks en CDA, staat de opdracht dat wij wethouders zoveel mogelijk voordelen proberen te halen voor ons dorp uit samenwerking in de regio en met de provincie. Zeker als kleinere gemeente geen overbodige luxe!

Ik ben dan ook trots dat onze gemeente zich heeft aangesloten bij het Energie Diensten Centrum (EDC). Deze nieuwe provinciale organisatie helpt aangesloten gemeenten hun duurzaamheidssubsidies zo efficiënt mogelijk te kunnen verstrekken aan hun inwoners. Concreet betekent dit voor Woudenberg dat 320 huiseigenaren in Woudenberg isolatiesubsidie kunnen krijgen, in plaats van ongeveer 155 als we het helemaal zelf hadden moet organiseren. Een echte win-win-win situatie: lagere energierekening voor huiseigenaren, beter voor het milieu en veel meer huishoudens kunnen worden geholpen!

Maar welke Woudenbergse huiseigenaren kunnen aanspraak maken op isolatiesubsidie?

Ten eerste zijn dat huiseigenaren met een inkomen tot 130% van het sociaal minimum én met een woning die een lagere dan de gemiddelde WOZ-waarde heeft. Zij krijgen één isolerende maatregel ter waarde van 2500 euro volledig vergoed. Denk bijvoorbeeld aan een spouwmuur-, vloer- of dakisolatie.

De tweede groep zijn eigenaren van een woning die een lagere dan de gemiddelde WOZ-waarde heeft. De hoogte van het inkomen maakt daarbij niet uit. Deze huiseigenaren kunnen 750 euro vergoed krijgen als onderdeel van één isolerende maatregel.

Tot de derde groep behoort iedereen die een koopwoning bezit. Deze groep krijgt geen bedrag aan isolatiesubsidie, maar kan wel worden ontzorgd. Hoe? Door gebruik te maken van een scherp geprijsd isolatieaanbod door een betrouwbaar isolatiebedrijf. Dit scheelt zelf zoeken naar een bedrijf.

Deze isolatieregelingen worden op dit moment verder uitgewerkt en we verwachten dat u vanaf de zomer gebruik kunt maken van het aanbod. We houden u uiteraard op de hoogte via de lokale media en de social mediakanalen van gemeente Woudenberg. Samen op weg naar een duurzamer Woudenberg!