Afbeelding
Gerben Heldoorn

Column Gerben Heldoorn, fractievoorzitter SGP

Column

De Woudenbergse gemeenteraad: 2 jaar!

Deze maand viert de gemeenteraad van Woudenberg zijn tweede verjaardag in de huidige samenstelling. Zeven leden van de raad hebben eerder een (deel van een) periode in de raad gezeten. Voor acht van de vijftien, waaronder voor mij, is het de eerste periode. Inmiddels zijn we redelijk gewend aan de wondere wereld van de gemeenteraad. 

In deze column wil ik wat persoonlijke ervaringen delen en laten zien hoe belangrijk het werk van de gemeenteraad is. De gemeenteraad is, namens u, het hoogste orgaan van de gemeente. De taken van de gemeenteraad zijn grofweg in drieën op te delen: het vertolken van de visie en opvattingen van inwoners en besluiten te nemen op basis van wat in het algemeen belang van gemeente en inwoners is. Het tweede is het bepalen van de koers van de gemeente op allerlei onderwerpen. Als derde controleren we het beleid van het college van burgemeester en wethouders.

Namens u

Van de eerste taak had ik niet zo’n duidelijk beeld toen ik begon als raadslid. En toch is dit een heel belangrijke taak. We zijn immers door de inwoners gekozen!? Even snel naar de markt is er vaak niet bij. Mensen spreken je aan en vertellen dingen die hen bezig houden of vragen je advies. Tegelijk is dit ook een lastige taak, want je kan het nooit iedereen naar het zin maken en elk besluit kent voor- en tegenstanders. De dag nadat deze column verschijnt, debatteren we over het Henschotermeer. Zoveel hoofden, zoveel zinnen!

Bepalen van koers en controleren

De tweede taak is het bepalen van de koers. Raadsleden behandelen dus veel praktische zaken in de gemeente, zoals verkeer, duurzaamheid, armoedebeleid, cultuur en sport. Zij bepalen op hoofdlijnen wat er op deze gebieden gebeurt. De raad maakt ook algemene regels (verordeningen) waar inwoners van de gemeente zich aan moeten houden. De derde taak van de raad is er op toezien of het college alle plannen die zij hebben aangenomen wel uitvoert en of deze naar behoren en binnen budget worden volbracht.

Terugblik

Nu ik na twee jaar terugkijk, kan ik zeggen dat ik het werk voor de gemeenteraad boeiend vind. Het doet ertoe! De sfeer in de gemeenteraad is goed. Soms zijn we het hartgrondig oneens en voeren we een scherp debat. Toch merk ik dat we allemaal hetzelfde doel hebben: wat we doen, moet goed zijn voor de Woudenbergers! Ik nodig u uit om een keer een raadsvergadering bij te wonen of thuis mee te luisteren. Dat geeft betrokkenheid bij de gemeente en het dorp als geheel. Ik vind het altijd leuk als Woudenbergers uit belangstelling een raadsvergadering bijwonen, komen inspreken of de open microfoon gebruiken. Een jaar geleden zei ik in een interview naar aanleiding van de eerste verjaardag van de raad: “… blijvend contact met de inwoners is belangrijk. Als je inwoners betrekt bij wat er speelt in het dorp, dan zijn ze betrokken.” Ik daag u uit: laat van u horen, we zijn er voor u. En ik weet zeker dat ik déze keer namens alle andere veertien raadsleden spreek!