Afbeelding
Henk van de Wetering

Column Henk van de Wetering, fractievoorzitter PvdA-GroenLinks Woudenberg

Column

Verlies elkaar niet als polarisatie dichtbij komt

Met dit motto is SIRE gestart met een campagne. Stikstof, asielbeleid, het klimaat of vaccinaties. Dat zijn onderwerpen waar mensen verschillend over kunnen denken. Zo verschillend dat het soms leidt tot polarisatie. Dan bestaat het risico dat mensen niet meer naar elkaar luisteren en zelfs uit elkaar worden gedreven. Het kan er zelfs voor zorgen dat je familieleden en goede vrienden zo maar verliest. SIRE wil mensen bewust maken dat ze zelf ook verantwoordelijk zijn voor polarisatie en dus de kans hebben om het tegen te gaan. 

In verschillende praatprogramma’s op TV en op social media, zoals Twitter, wordt dit onderwerp vaak besproken. Mensen doen er zelf aan mee door voortdurend ‘op de man of vrouw’ in plaats van ‘op de bal’ te spelen. Een voorbeeld is minister Sigrid Kaag, die al lang niet meer zonder beveiliging over straat kan en voortdurend de meest nare ‘tweets’ over haar heen krijgt, meestal van figuren die zich achter een anoniem account verbergen. Helaas geldt dat ook voor andere vrouwen in de politiek, journalisten en bestuurders. Ik ben ervan overtuigd dat Sigrid Kaag en vele andere publieke figuren -vrouwen en mannen- zich met hart en ziel inzetten voor het land en de maatschappij. Wat je ook van hun beleid of mening vindt, niemand verdient het om voor rotte vis of erger te worden uitgemaakt.

In Woudenberg hebben we net een prachtig Oudejaarsfeest achter de rug. En we zijn hartstikke trots op de inzet van velen voor de opvang van Oekraïners. Is er bij ons dan geen sprake van polarisatie? Vast wel, want Woudenberg is niet uniek in de wereld. Op Twitter zie ik dorpsgenoten die zich erg druk maken over bijvoorbeeld D’66 en de aanpak van het stikstofprobleem. Of over de plannen voor het Henschotermeer. Ook dan wordt soms op de man of vrouw gespeeld.

In de Woudenbergse gemeenteraad gaat het best goed en kunnen we met elkaar door de deur. We zijn het niet altijd met elkaar eens, maar er wordt naar elkaar geluisterd. Een voorbeeld voor de Tweede Kamer en andere gemeenten zou je kunnen zeggen..

Uit allerlei onderzoek blijkt dat de samenleving als geheel gelijkheid als waarde steeds meer onderschrijft. Bijna niemand accepteert het meer om als minder gezien en anders behandeld te worden. Men wil dat iedereen mee kan doen en veelal is er sprake van grote solidariteit met degenen die het moeilijker hebben, denk aan de Oekraïners en aan mensen in energiearmoede.

Bij die gezamenlijke waarde past ook de campagne van SIRE. Over onderwerpen kun je met elkaar van mening verschillen. Erken dat en accepteer dat we nou eenmaal verschillend denken. Luister naar elkaar en laat elkaar uitpraten. Gebruik social media niet om je onderbuikgevoel te laten spreken. Tel eerst tot 10 voordat je op de man/vrouw speelt en denk na over hoe je inhoudelijke verschillen kunt bespreken. In de politiek zijn we er uiteindelijk allemaal voor om het voor het land, de provincie of de gemeente een stukje beter te maken!

Henk van de Wetering,
fractievoorzitter PvdA-GroenLinks Woudenberg