Afbeelding
Agnes Blok

Dodenherdenking in Woudenberg

Algemeen

Woudenberg Zaterdag 4 mei begon de plechtigheid van de dodenherdenking in de Dorpskerk van Woudenberg. Vanuit de Dorpskerk ging er een stille tocht naar het monument bij de Algemene begraafplaats.

Onder orgelspel lopen burgemeester, wethouder, genodigden en belangstellenden de kerk in. Gerben Heldoorn spreekt een welkomstwoord namens het Oranjecomité. Vervolgens geeft hij het woord aan burgemeester Magda Jansen, die vertelt over de mensen die gestreden hebben voor onze vrijheid. Vrijheid is belangrijk, we mogen er dankbaar voor zijn. Herdenken van hen die gestreden hebben of gefusilleerd zijn in Woudenberg, achter elk slachtoffer zit een verhaal. We mogen dit nooit vergeten en mogen streven naar een betere toekomst voor de generaties die komen.

De muzikale medewerking werd verleend door Funeral Music of Queen Mary van Henry Purcell, afgewisseld met een groepje trompettisten van Fidelio uit Woudenberg. Een prachtige afwisseling van trompetten, orgel en zang. Vervolgens was het woord aan ds M.J. Kooistra. Hij gaf aan dat het goed is dat we met elkaar stilstaan bij de slachtoffers, zij hebben zich ingezet voor vrede en gerechtigheid. Voor hen zijn we 2 minuten stil bij het monument. Vrijheid is een groot goed, dat zeker in deze tijd niet vanzelfsprekend is. Vrijheid deel je met elkaar en moeten we bewaken en bewaren. Vrede mogen we doorgeven en hoop levend houden in vrijheid.

Kinderen aan het woord

De kinderburgemeester, Fedde de Graaf, droeg een gedicht voor met de titel ‘’Keihard’’. De kinderen van groep 8 van de Jan Ligthartschool waren er bij. Isis Douma las het gedicht ‘’1940-1945’’ voor, waarin het ging over de verschrikkingen van de oorlog, leven in oorlog en onzekerheid, maar het eindigde in de blijdschap van de vrijheid waarin we nu mogen leven.

Stille tocht
Na de herdenking in de Dorpskerk, mochten burgemeester en genodigden als eerste opstellen om de tocht aan te vangen, vervolgens liep de tocht door de Voorstraat naar het monument.

Bij het monument zat Fidelio klaar om de liederen die in het programmaboekje stonden te begeleiden. Na het zingen van een tweetal liederen klonk het trompetsignaal wat de twee minuten stilte inluidde. Na de stilte zette Fidelio ‘’het Wilhelmus’’ in. Hierna was er de kranslegging door de burgemeester en de voorzitter van het Oranjecomité en de bloemlegging door nabestaanden. De kinderen van de Jan Ligthartschool en de veteranen mochten een krans leggen. Vervolgens liepen de genodigden en belangstellenden defilé langs de oorlogsgraven. De scouting deelde anjers uit die bij de graven neergelegd konden worden. Een mooi moment van herdenken waar we met veel Woudenbergers bij stil mochten staan.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Meest gelezen