Afbeelding

Column Henk van de Wetering, fractievoorzitter PvdA-GroenLinks

Column

Stilstaan bij het bouwen aan een betere toekomst

Ik schrijf deze column op 5 mei. De dag van de vrijheid. Gisteren stonden we om 20.00 uur stil bij de begraafplaats op 200 m van mijn huis. De regen deerde niet, hoewel ik te doen had met de muzikanten van Fidelio, ze werden kletsnat. Maar zeker dit jaar konden ook zij dat hebben. Overal in het land waren er betekenisvolle herdenkingen en verbindende toespraken. In Rotterdam sprak burgemeester Aboutaleb. Hij zei onder meer: ‘Voor het bouwen aan een betere toekomst is het doorbreken van het wij-zij denken van eminent belang en ons niet uit elkaar laten spelen. De samenleving is er voor iedereen die in vrede en vrijheid in onze rechtstaat wil leven’. Deze burgemeester heeft in de afgelopen 15 jaar in Rotterdam bewezen met alle problemen die deze stad heeft een verbinder te kunnen zijn. Ahmed Aboutaleb is een sociaaldemocraat waarbij de PvdA staat voor een verbonden samenleving waar iedereen rekening met elkaar houdt. Met een grote mate van solidariteit en de bereidheid offers te brengen voor elkaar. 

Vanuit dat gedachtegoed zijn we als PvdA-GroenLinks Woudenberg twee jaar geleden de verkiezingen ingegaan. Lijstaanvoerder Moniek van de Graaf schreef in ons verkiezingsprogramma: ‘Wij willen bijdragen aan een duurzaam Woudenberg waarin iedereen kan meedoen. Juist ook degenen die het minder breed hebben. Wij staan naast mensen die solidariteit nodig hebben: iedereen hoort erbij‘. Meer dan 1000 kiezers stemden op ons en we werden de derde partij van ons mooie dorp. Samen met SGP en CDA vormden we een coalitie en Moniek werd onze wethouder. Helaas heeft zij afgelopen vrijdag het moeilijke besluit moeten nemen om wegens privéomstandigheden terug te treden als wethouder. Moniek is als bestuurder ook zo’n bevlogen sociaaldemocraat. We zijn ongelooflijk trots op wat ze in twee jaar -samen met de coalitiepartners en de collega-wethouders- heeft bereikt als wethouder. Een prachtige woonvisie waarbij we bij nieuwbouw 30% sociale huurwoningen en 30% betaalbare koopwoningen bouwen. Veel subsidies om tot verduurzaming van onze woningen te komen. De toegang tot de minimaregelingen is verruimd tot 130% van het sociaal minimum. Vanaf 2025 invoering van een collectieve ziektekostenregeling voor minima. Onlangs aangesloten bij het Jeugdfonds Sport en Cultuur. Een toekomstvisie voor het Cultuurhuis waar de gebruikers bij zijn betrokken en met vertrouwen de toekomst mee in kunnen gaan.

Als fractie, bestuur en leden van PvdA-GroenLinks werden we stil van het bericht van Moniek. Onze gedreven aanvoerder stopt ermee. We zullen er als sociaaldemocraten en groenen voor haar zijn: verbonden en solidair. En we zullen onze schouders eronder zetten om ons gezamenlijke gedachtegoed de komende twee jaar in raad en college inhoud te blijven geven. We gaan op zoek naar een nieuwe wethouder die dat met ons wil doen. De samenleving is er ook in Woudenberg voor iedereen die in vrede en vrijheid in onze rechtstaat wil leven. Samen bouwen aan een betere toekomst.

Dankjewel Moniek!

Meest gelezen