Links William Broeckhof, midden Justus van der Geer, rechts de Notenboer
Links William Broeckhof, midden Justus van der Geer, rechts de Notenboer / foto: redactie

“Veiligheid voor onze bezoekers, daar gaat het ons om”

Algemeen

WOUDEnBERG  De standhouders van de zaterdagmarkt hebben met verbazing het debat in de gemeenteraad over het hek bij de markt gevolgd. In hun beleving geeft dat een verkeerd beeld van de afspraken.

Poelier Justus van der Geer wilde graag reageren op de uitlating van wethouder Daphne Boeve tijdens het debat in de gemeenteraad. Björn de Jong, gemeenteraadslid voor GemeenteBelangen Woudenberg, stelde vragen over het hek dat voor verkeersveiligheid moet zorgen en auto’s en fietsers een andere kant moet opsturen. Alleen blijkt dat in de praktijk niet of onvoldoende te werken. De Jong maakte zich zorgen over de verkeersveiligheid en vroeg zich af welke afspraken er gemaakt waren. Wethouder Daphne Boeve antwoordde dat de markt een toezichthouder had en dat die de taak had om het hek ’s ochtends op de weg te zetten en aan het einde van de markt weg te halen. 

Justus van der Geer las het verhaal in deze krant met verbazing en wilde graag namens de standhouders reageren. ‘We zijn al drie jaar aan het discussiëren over dat hek. Het is absoluut niet zo dat er sluitende afspraken zijn. Er is inderdaad een toezichthouder, maar die is een aantal weken per jaar niet aanwezig. Dan is het dus de vraag wie het hek plaatst en weer weghaalt’. De standhouders vinden de situatie gevaarlijk en willen graag dat de gemeente afdoende maatregelen neemt. ‘Het wachten is op zware ongelukken. Dat willen we vermijden.’ De standhouders maken zich grote zorgen, maar vinden ook dat de zorg voor de verkeersveiligheid een taak van de gemeente Woudenberg is en niet van de standhouders. ‘Ik ga mijn medewerkers echt niet vragen om met die hekken te slepen. De plaatsing is de verantwoordelijkheid van de gemeente. Op de gemeentewerf wordt op zaterdagochtend ook gewerkt. Dan kunnen ze ook even langs komen om de hekken goed neer te zetten, zodat de situatie veilig is.’

Justus van der Geer neemt me mee naar het hek. Aan de lopende band rijden fietsers de markt op, terwijl dat echt niet de bedoeling is. Het is behoorlijk oppassen dat we niet door passerende fietsers geraakt worden. Waarom de standhouders dit een gevaarlijke situatie vinden is duidelijk. ‘We willen graag een slagboom of paaltjes, die we omhoog kunnen halen. Dat zou al veel verschil maken,’ zegt Van der Geer.

De standhouders zijn al drie jaar met de gemeente in gesprek over een oplossing. ‘We moesten van de gemeente naar het Poortplein verhuizen. Het minste wat de gemeente kan doen is dat de markt veilig is voor bezoekers en medewerkers. We zoeken naar een oplossing. Maar het is lastig een oplossing te vinden,’ aldus Van der Geer.