Afbeelding
Gerhard te Winkel

Grebbelinie wordt beleefbaar

Algemeen

WOUDENBERG  Het Regionaal Bureau voor Toerisme heeft vorige week haar plannen voor de komende jaren voor de ontwikkeling van De Grebbelinie en Hoeve De Beek aan de Brinkkanterweg bekend gemaakt.

De laatste jaren is er veel tijd en geld in de ontwikkeling van de bekendheid van De Grebbelinie gestoken. Op deze manier moet bekender worden dat een bezoek aan de Grebbelinie de moeite waard is en dat dit een belangrijk onderdeel van de Nederlandse militaire geschiedenis uitmaakt.

De aandacht richt zich in eerste instantie op de bewoners van het gebied waar de Grebbelinie ligt, zoals Amersfoort, Leusden, Woudenberg, Scherpenzeel, Renswoude en bijvoorbeeld Rhenen.

Ook wil men andere inwoners van de provincie Utrecht bereiken. Bovendien richt het Regionaal Bureau voor Toerisme haar pijlen op de inwoners van de Randstad. Ook ziet men een groei van bezoekers uit Vlaanderen en Nordrhein-Westfalen. Het belangrijkste voor de promotie van de Grebbelinie is wat met een modewoord storytelling genoemd wordt. Het verhaal van deze plekken moet mensen bereiken. 

Het Regionaal Bureau voor Toerisme noemt dat beleefbaar maken van de geschiedenis. Mensen moeten weten wat er op bepaalde plekken gebeurd is en waarom dit verhaal de moeite van het kennen en beleven waard is.

De medewerkers van het Bureau spaken met de vele vrijwilligers van Hoeve De Beek over vraag en aanbod. Ze gaven toe dat deze termen, op deze plek waar militaire geschiedenis ligt, oneerbiedig zouden kunnen klinken. De plek moet echter ook gemarket worden. En dan zijn dit de termen die gebruikt worden. Het is de bedoeling dat de inwoners van Nederland, Duitsland en Vlaanderen niet alleen het verhaal van de Grebbelinie beter leren kennen. Er worden ook steeds meer wandel- en fietsroutes ontwikkeld. Zo kunnen bezoekers nog meer van de omgeving en de historie genieten. Al snel bleek dat Hoeve De Beek een belangrijke rol in dit proces zou moeten spelen. 

Op hun website staat ‘Op het erf van Hoeve de Beek is het educatieve centrum van de stichting ‘Grebbelinie in het vizier’ gevestigd. Hier komt de historie van de Grebbelinie weer tot leven, in het informatiecentrum waant u zich terug in de tijd. Het centrum - beheerd door een groot aantal enthousiaste vrijwilligers - geeft u een bijzonder goed beeld van de bevochten vrijheid in de regio Woudenberg, Scherpenzeel en Renswoude tijdens de Tweede Wereldoorlog. De Grebbelinie die tegen het informatiecentrum aan ligt is voor een deel weer in oude staat hersteld. De kazematten en loopgraven kunnen onder begeleiding van een van de gidsen worden bezocht.’

Afbeelding