Afbeelding
foto: Pixabay

Vaccinatiegraad Woudenberg onder landelijk gemiddelde

Algemeen

WOUDENBERG De vaccinatiegraad van kinderen ligt in Woudenberg onder het landelijk gemiddelde. Landelijk wordt er gestreefd naar een dekkingsgraad van 90 procent. In Woudenberg is dat voor bijvoorbeeld kinkhoest 79,1 procent. Dat blijkt uit de beantwoording van schriftelijke vragen van Björn de Jong, gemeenteraadslid voor GemeenteBelangen Woudenberg door het college van burgemeester en wethouders. In het dorp gaat de mazelen nog niet rond. Er zijn wel twee gevallen bekend van kinkhoest.

De laatste tijd is er veel te doen over de vaccinatiegraad van kinderen die naar de kinderopvang moeten. Verschillende groepen ouders weigeren op verschillende gronden hun kinderen te laten inenten. Hierdoor werkt het vaccinatieprogramma minder goed en lopen meer kinderen de kans dat ze bijvoorbeeld kinkhoest of mazelen krijgen. De landelijke politiek buigt zich nu over de vraag of ouders gedwongen kunnen worden om de prikken te halen of anders hun kroost de toegang tot de kinderopvang te ontzeggen. Björn de Jong wilde weten hoe de vlag er in Woudenberg bij hing. Ook al omdat hij begrepen had dat de laatste tijd de animo voor vaccinatie in het dorp terugloopt. Het college van burgemeester en wethouders laat weten: ‘Tot nu toe zijn er twee gemelde gevallen van kinkhoest vanuit Woudenberg in 2024. 

De voorgaande jaren waren dat 0 of 1 geval per jaar. In veel gevallen zal kinkhoest vooral hoestklachten geven en bezoeken inwoners dan ook geen arts. Of de huisarts herkent het ziektebeeld niet en wordt er geen test ingezet. In die gevallen krijgt de GGD geen melding binnen.’ ‘Er zijn tot nu toe geen meldingen van mazelen buiten de bekende besmettingen in Noord-Brabant en Limburg. Bij de GGD zijn geen lab-bevestigde gevallen in Woudenberg of omgeving bekend op dit moment. 
De GGD gaat er op dit moment niet vanuit dat er nu mazelen rondgaat in de regio Utrecht,’ aldus het college van burgemeester en wethouders. ‘De vaccinatiegraad voor het volledig afsluiten van de DKTP-serie - difterie, kinkhoest, tetanus, polio- wordt bepaald op tienjarige leeftijd. In Woudenberg heeft 79,1 procent van de schoolkinderen de DKTP-serie volledig afgesloten.

De eerste DKTP vaccinaties krijgen kinderen met 3 maanden vervolgens 5 maanden en 11 maanden. Na alle vaccinaties zijn kinderen voor lange tijd beschermd. In Woudenberg ligt de vaccinatiegraad op Woudenberg 79,1 procent. In heel Nederland is dat 82,5 procent en in de regio Utrecht totaal 83,9 procent.’ ‘De DKTP-vaccinatiegraad in Woudenberg ligt dus onder het Nederlands gemiddelde. De minimaal gewenste vaccinatiegraad is 90 procent; het percentage dat nodig is om kinderen te beschermen die niet gevaccineerd kunnen worden vanwege hun leeftijd of gezondheid’, stelt het college van burgemeester en wethouders vast.