Afbeelding
foto's: Agnes Blok

Zonovergoten weekend bij de opening van de Oosterpoort

Algemeen

WOUDENBERG In het weekend van 5, 6 en 7 april was er de officiële opening van het nieuwe kerkgebouw ‘de Oosterpoort’ in de wijk Het Groenewoud.

Agnes Blok

Het weekend startte vrijdagavond met een samenkomst om de ingebruikname van de Oosterpoort officieel te laten plaats vinden. Deze openingsdienst werd bezocht door een aantal genodigden en gemeenteleden van de Hervormde Gemeente Woudenberg. Deze gemeente bestaat uit twee wijkgemeentes, die vanaf nu beide gebruik maken van de Dorpskerk én de Oosterpoort.

Noorderraam

Tijdens deze dienst werd, na het welkom van de voorzitter van de Algemene Kerkenraad J. Heijstek, door ontwerpster Ditta Bos-Meeuwsen een toelichting gegeven op de symboliek van het Noorderraam. Een raam met vier vlakken, verdeeld door het kruis, die allemaal een betekenis hebben vanuit verschillende delen uit de Bijbel en de verbondenheid met het Joodse Volk. Het raam met de prachtige kleuren is vanaf de Lindenlaan goed te zien voor voorbijgangers en de moeite waard om eens langs te lopen.

De dienst, die verdeeld werd in vier delen, werd vervolgd met het tweede deel, de officiële ingebruikname van de Oosterpoort waarin de voorzitter van het college van kerkrentmeesters L.C. Kok de sleutel overhandigde aan de voorzitter van de Algemene Kerkenraad J. Heijstek. Vervolgens werd het Doopvont en het Heilig Avondmaalstel symbolisch in gebruik genomen. Na de overhandiging van de Bijbel, een grote Bijbel met sloten, aan ds. A.D.J. Wessels ging de dienst over in het derde deel; de Woordverkondiging. Ds. Wessels nam de Bijbel mee de kansel op en leidde het eerste deel van de dienst over Psalm 118 : 20; ‘’Dit is de poort van de HEERE, daar zullen rechtvaardigen door binnengaan.’’ Na de Woordverkondiging was de kanselwisseling, waarna ds. H.J.T. Lubbers de dienst verder leidde door het uitspreken van een dankgebed en de zegen.

In het vierde deel van het programma waren er een drietal toespraken. Allereerst kwam onze burgemeester mevrouw M. Jansen aan het woord. Zij sprak over een monument van verbondenheid dat meer dan een toevoeging is voor de gemeente Woudenberg. Een mooie schakel tussen het oude en nieuwe deel van Woudenberg, wat een brede functie heeft omdat ook de huisartsenpraktijk de Zandbloem hierin gevestigd is. Een gebouw voor de wijk met een geestelijke en lichamelijke functie die elke dag de deuren open heeft. 

Daarna sprak mevrouw. T. Verhoeven namens de Classis Utrecht. Zij haalde beelden uit de Bijbel aan, waar Jezus zegt: “Ik ben de Deur’’, de kerk is een toegang tot God wat een rijke zegen is. Zij sprak de wens uit dat de Oosterpoort een open gebouw mag zijn tot eer van God en dienst aan de mensen in de buurt. Daarna nam ds. Bela Vamos, predikant van de zustergemeente Horna Poton uit Slowakije waar de Hervormde Gemeente Woudenberg al heel veel jaren contacten mee heeft, het woord. Ds. Bela Vamos, die Nederlands spreekt, gaf aan blij te zijn met de gemeente van Woudenberg, die in zijn gemeente in de loop van de jaren al een aantal projecten heeft gerealiseerd. Hij sprak de wens uit dat het geestelijk en lichamelijk goed mag gaan met de gemeente. Na de afronding van de toespraken, het dankwoord en het verlaten van de kerkzaal, was er voor ieder nog een hapje en een drankje en de gelegenheid het gebouw verder te bezichtigen.

Open dag

Het was zaterdag een prachtige zonnige dag waardoor er veel activiteiten voor de kinderen buiten het kerkgebouw op het spellenplein konden plaats vinden. Zo stond er een aantal spellen en was er een springkussen voor de kinderen. Daarnaast was er een speurtocht, konden de kinderen kleuren, werd er geschminkt en werden ballonnenfiguren uitgedeeld.

De kerk was deze dag van 10:00 tot 21:00 uur open voor belangstellenden. Op deze dag zijn er veel mensen uit de buurt, uit andere gemeenten, en leden van de kerkelijke gemeente naar het gebouw gekomen om te kijken hoe het geworden is. Bij binnenkomst word je blik gevangen door een prachtige huiskamer die er uitnodigend uitziet en die ook wekelijks geopend is voor belangstellenden. Elke woensdagmorgen van 10:00 – 11:30 uur is iedereen welkom om hiernaartoe te komen voor koffie of thee. Er zijn dan vrijwilligers die in gesprek willen gaan, maar er is ook een ‘’stilteruimte’’, waar je even helemaal tot rust kunt komen.

Op deze open dag was de huiskamer een plek vol gezelligheid en de plek om even rustig te zitten met een kop koffie en een ‘’Oosterpoortje’’, een heerlijk gebakje met de afbeelding van de Oosterpoort. Tijdens de ochtend vertelde mevrouw Ditta Bos over de betekenis van de symbolen op het Noorderraam. Aan het einde van de ochtend vulde de kerkzaal zich opnieuw met mensen, omdat er een Zandkunstenares de prachtigste dingen maakte, die op het scherm voor de hele zaal te zien waren. Tijdens de lunch was het even iets rustiger, maar inmiddels stond buiten een snackkar die frietjes bakte, wat velen zich lekker lieten smaken. Om 13:30 uur stond het kindertheater op het programma. Al snel zat de zaal vol met kinderen die vol verwachting keken naar wat er ging komen. Vervolg op pagina 12.

Vervolg op pagina 12

Het was een mooi interactief programma waarbij de kinderen ook zelf aan het woord kwamen. Een programma waarin de liefde van God voor mensen centraal stond.

De mensen die de kerk kwamen bekijken waren meestal erg onder de indruk van het mooie gebouw en het vele werk dat er door gemeenteleden tijdens de afwerking van het gebouw gedaan is. Later in de middag werd de Oosterpoort Quiz gehouden. Iedereen kon via ‘kahoot’ op zijn telefoon meedoen. Degenen met de meeste juiste en snelste antwoorden kreeg de meeste punten. Een spannende quiz waarbij de jeugd fanatiek meedeed, waarin allerlei soorten vragen werden gesteld in verschillende categorieën, natuurlijk over de Oosterpoort, maar ook Bijbelse vragen en wat algemene kennisvragen.

Sing-In

De dag werd afgesloten met een Sing-In, begeleidt door een band met veel verschillende instrumenten bespeeld door gemeenteleden. Op deze avond stond Psalm 118 centraal en werden er liederen gezongen vol dankbaarheid en liefde voor God. Na de afsluiting was er een hapje en een drankje en tijd voor ontmoeting.

Eerste kerkdiensten in de Oosterpoort

Zondagmorgen was er de eerste kerkdienst in de nieuwe kerk. Voor iedereen even wennen, want de kerktijden zijn met de komst van het tweede gebouw anders geworden. Om 9:00 uur druppelden de eerste kerkgangers al binnen, dat was even wennen, want iedereen moest een ‘nieuw’ plekje zoeken. Na een kwartier zat de kerk eigenlijk vol, dus werd er aan de ouders gevraagd de kinderen die halverwege de dienst naar het ‘’Bijbeluur’’ gaan op schoot te nemen. Maar nog was er niet voldoende plaats, daarom mochten de oudere kinderen, die ook de kerk uitgaan voor een eigen programma, op het podium plaatsnemen. Zo werd er voor iedereen een plekje gevonden.

Ds. Wessels was de voorganger in deze dienst. In de Avonddienst ging ds. Lubbers voor. Na beide diensten was er een feestelijk samenzijn met koffie, thee, limonade en zelfgemaakte taarten om de bijzondere opening van het nieuwe kerkgebouw te vieren. De Hervormde Gemeente Woudenberg die al eeuwenlang in het centrum van Woudenberg een kerk heeft, is met de uitbreiding van de gemeente Woudenberg meegegroeid en hoopt in deze wijk een plek te zijn waar alle Woudenbergers zich welkom voelen en terecht kunnen met alles wat hen bezighoudt. Voor info: www.hervormdoosterpoort.nl

Veel belangstelling voor de opening van het nieuwe kerkgebouw

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding