Afbeelding
foto: Niels Wolterink

WOZ waarden stijgen fors

Algemeen

WOUDENBERG De WOZ waarden van woningen zijn in Woudenberg in 2021 fors gestegen. Dat heeft gevolgen voor de Onroerend Zaak Belasting. Dat blijkt uit de beantwoording van schriftelijke vragen van Peter van Schaik, fractievoorzitter van GemeenteBelangen Woudenberg, door het college van burgemeester en wethouders.

Bij de antwoorden van het college van burgemeester en wethouders zit een tabel, die laat zien hoeveel de WOZ gestegen is. 

In 2021 steeg voor 26,8 procent van de woningen de WOZ-waarde tussen 0 procent en 15 procent. In dat jaar werd de WOZ waarde voor 47,7 procent van de woningen tussen 15 procent en 20 procent hoger. 

Voor 19,7 procent werd het in die periode tussen 25 procent en 50 procent hoger. En voor 5,8 procent van de woningen steeg de WOZ-waarde met maar liefst meer dan 50 procent. 

Peter van Schaik vond dat de stijging fors was en vroeg of er sprake was van een inhaalslag met deze belasting. 

‘Voor de WOZ-waarden is uitgegaan van het marktniveau op 1 januari 2022. In 2021 heeft een forse stijging van de verkoopprijzen plaatsgevonden en werden woningen binnen enkele dagen verkocht. Dit is de reden dat de vrije verkoopwaarde, welke als uitgangspunt voor de WOZ-waarden wordt gehanteerd, hoger is. Er is daarbij geen sprake van een inhaalslag. Indien de taxaties in 2021 onvoldoende waren geweest, had de Waarderingskamer in 2022 namelijk geen toestemming gegeven voor het opleggen van WOZ-aanslagen,’ schrijft het college van burgemeester en wethouders.

Het college van burgemeester en wethouders legt uit hoe de berekening is verlopen. ‘Door uit te gaan van de vrije verkoopwaarde van de woningen wordt rekening gehouden met de op de peildatum best passende waarde van de woning. Dat is de landelijk voorgeschreven systematiek.’

Desgevraagd laat Peter van Schaik weten dat hij de forse verhogingen zorgelijk vindt. ‘Ze zijn de basis voor andere belastingen zoals voor het waterschap. Die gaan dus ook allemaal omhoog.’ 

De waarderingskamer gaf de gemeente Woudenberg een twee voor het taxatieproces. ‘Dat is onvoldoende,’ stelt Peter van Schaik vast. ‘En dat is niet de eerste keer. Ik wil graag weten wat er aan de hand is. Wat gaat er verkeerd? Gaat er iets verkeerd? Ik wil dat dit wordt uitgezocht.’

De gemeente Veenendaal int de belastingen voor Woudenberg. ‘Ik weet dat Woudenberg in gesprek is met Veenendaal, maar of dat tot kwaliteitsverbetering zal leiden is maar de vraag,’ aldus van Schaik.