Ingezonden: Henschotermeer – slot

Donderdag 21 maart kwam er een einde aan de al langer lopende discussie over de schaalvergroting van de activiteiten op het Henschotermeer. Gezien de te verwachte belangstelling was de behandeling in “De Camp”. Dat was maar goed ook, want bij aankomst stond er al een grote groep belangstellenden buiten te wachten. 

Het ging ons allemaal om agendapunt 12: Bestemmingsplan Henschotermeer (Besluitvorming – 57/60 documenten). Het onderwerp was op 5 maart in de commissie vergadering al voorgekauwd zodat nu de amendementen en moties werden behandeld. Erg attent dat er ook exemplaren van al deze stukken aan de toehoorders werden uitgedeeld. Dankzij het oplettende lezen van de stukken door Jan Bessembinders werd de wel erg ruim omschreven bouwmogelijkheden ingeperkt. Er waren ook vragen over de hoogte van de expositieruimte van 8 meter en de uitkijktoren met een hoogte van 12 meter. Je zou met een drone eens moeten kijken wat je op die plaats op 12 meter hoogte kunt zien? De grote parkeerterreinen natuurlijk, maar zou je ook zo ver kunnen kijken als vanaf de Pyramide? Het blijft natuurlijk een leuk speeltje zo’n uitkijktoren maar moet het echt zo?

Ik vond het flink dat GL/PvdA op het einde ondanks alles toch tegen stemde. Voor de Gemeente is dit dossier ook een moeilijke. De gemeenteraad zit er voor de gemeente en haar inwoners en zij had in alle fatsoen moeten luisteren naar wellicht de meerderheid van de inwoners van Woudenberg en Maarn. Maar er zit ook een individu achter Mooi Weer B.V. die alleen(?) kijkt naar zijn eigen mogelijkheden als business case en hoe die te verruimen, en niet gevoelig is voor de mening van de Woudenbergse bevolking. Hij kan zich beroepen op gemaakte afspraken uit het verleden. En wat waren die afspraken? Zou iemand alle 57 documenten nog eens doorgelezen hebben? Wellicht hadden in het verleden de betrokken gemeenten een betere afweging moeten maken, maar als één voor één de omliggende gemeenten zich terugtrekken en er geen toekomstvisie is om elkaar te inspireren om dit unieke stukje landschap voor het nageslacht te behouden, dan is “afstoten” de gemakkelijkste optie. 

Wat leren we hier van? Is het Cultuurhuis de volgende business case die afgestoten gaat worden want sloop en woningbouw levert wellicht meer geld op? Ik hoop dat wij als inwoners van Woudenberg kunnen voorkomen dat dit gebeurt, en dat het met ons gemeenschapsgeld gebouwde Cultuurhuis, onder de bezielende gedrevenheid van wethouder Judith Ravestein tot stand gekomen, behouden zal blijven… Natuurlijk staan onze kleine zorgen in geen enkele verhouding tot wat er gebeurt in Oekraïne, Gaza en nu weer in Moskou, maar toch: Wie het kleine niet eert, is het grote niet ….

R.A.F. Vunderink