Afbeelding
foto: redactie

Demonstratie tegen plannen Henschotermeer

Algemeen

WOUDENBERG Voor de raadsvergadering organiseerde de werkgroep Woudenberg van de Partij voor de Dieren een demonstratie om te tonen dat veel mensen zich zorgen maken over de voorgenomen plannen.

Het gebeurt niet vaak dat een raadsvergadering niet in de raadszaal gehouden wordt en dat er op voorhand een demonstratie is. In dit geval werd er in De Camp vergaderd, vanwege de verwachte drukte. 

Er kwamen inderdaad veel mensen op de behandeling van het bestemmingsplan voor het Henschotermeer af. 

Burgemeester Magda Jansen vertelde de toeschouwers dat ze stil moesten luisteren. Kreten van protest of afkeuring zouden niet getolereerd worden.  

Uit de hele regio kwamen tegenstanders met vooral auto’s naar de plek van de vergadering om hun stem te verheffen. Op de parkeerplaats werden vuurtjes gestookt en klonterden tegenstanders samen. De sfeer was vriendelijk en gemoedelijk. 

De tegenstanders vinden dat het Henschotermeer met de nieuwe plannen in een pretpark zal veranderen en dat de bouwplannen voor onder meer een uitkijktoren en een restaurant het aanzien van het gebied zullen aantasten. Ze zijn bang dat natuur en dieren enorm veel last van de uitvoering van de plannen zullen hebben. 

Op de parkeerplaats liepen veel mensen met hesjes van de Partij voor de Dieren rond. Ze laten al langer weten dat ze de plannen totaal niet zien zitten.

Ook was er steun van leden uit bijvoorbeeld Leersum. ‘We komen natuurlijk om de Woudenbergse tak te steunen.’ De steun was niet alleen politiek gekleurd. 

In het verleden hadden protestanten bij het meer gelogeerd. ‘Ik heb daar mijn eerste stapjes nog gezet.’

De raadsleden stonden het schouwspel van een afstand aan te kijken. ‘Er zijn ook genoeg mensen in het dorp die voor de plannen zijn, maar die staan hier niet,’ verklaarde Bert Bosman, fractievoorzitter van de ChristenUnie. Wethouder Henk-Jan Molenaar nam het schouwspel ook in ogenschouw.

Op voorhand vertrouwde hij er op dat een meerderheid van de raad zou instemmen met het voorstel. Later bleek dat hij gelijk had.  

Organisator Jesseka Batteau klom op een krat om een toespraak te houden. Ze vertelde dat de voorgenomen plannen bijzonder slecht voor de dieren en de natuur zouden zijn. Voor haar toespraak toonde Batteau zich berustend en filosofisch. ‘Ik weet dat het voorstel aangenomen zal worden, maar ik vind dat we toch moeten laten weten dat we tegen het voorstel zijn.’

‘Er zijn voldoende mensen voor de plan-nen, die staan hier niet’