Afbeelding
Mark Wams

Woudenbergse boomfeestdag gehouden op Sportpark de Grift

Algemeen

WOUDENBERG Afgelopen najaar ontstond bij beheerders van ons sportpark het idee om in een hoek op het terrein waar afgelopen jaren bloemen gezaaid zijn een bosplantsoen aan te leggen. Door het buitenhek van het sportpark te verplaatsen kunnen we aansluiten bij een bestaande houtwal langs de Grift en kan het aantal beschikbare vierkante meters uitgebreid worden tot zo’n 1300 m2.

Met dit plan werd vervolgens de gemeente benaderd. Het idee was om de realisatie te koppelen aan de nationale boomfeestdag, dit jaar op woensdag 20 maart. Het idee werd direct omarmd door de mensen van de gemeentelijke buitendienst en al vlot kwam er van hogerhand toestemming. De volgende stap was medewerking vragen aan een van de basisscholen in Woudenberg omdat één van de doelstellingen van de Nationale Boomfeestdag, die voor het eerst in 1957 werd georganiseerd in Apeldoorn, is om ieder kind in zijn basisschool periode minimaal 1 boom te laten planten. De keus viel deze keer op de Jan Ligthartschool. Daar hoefde niet lang nagedacht te worden, hoofd van de school Cristel Gilsing wilde graag meewerken en was blij met de kans om hun kinderen aan dit evenement te kunnen laten deelnemen.

Nadat in de week voorafgaand aan 20 maart door vrijwilligers het buitenhek van het sportpark gedemonteerd was kon de akker voorbewerkt worden. Dat was een klusje voor de aannemer die verantwoordelijk is voor het onderhoud van de velden, Rienkjan Nijeboer van het Woudenbergse Nijeboer Groenbeheer. Met een frees en daarna een spitmachine achter de trekker werd de grond lekker los gemaakt en geschikt voor het poten van de bomen en struiken.

In overleg met de vrijwilligers op het park heeft de gemeente het pootmateriaal ingekocht. De wens was om soorten te kiezen die interessant zijn voor vlinders, bijen en andere insecten, zogenaamde drachtplanten, omdat veel insecten het moeilijk hebben in het hedendaagse Nederlandse landschap. Ook zijn er voor de vogels enkele soorten gekozen die bessen dragend zijn. De mix van soorten, waaronder vuilboom, liguster, verschillende wilgensoorten, sleedoorn, meidoorn en nog vele andere, zorgen in verschillende periodes van het jaar voor dracht, wat van grote waarde is voor insecten en vogels.

Afgelopen woensdag was het dus zover. Mark Wams mocht namens de voetbal en korfbalvereniging iedereen welkom heten: Groep 7 van de Jan Ligthart, 33 kinderen groot, een twaalftal vrijwilligers van de voetbal- en korfbalvereniging en de buitendienst medewerkers van de gemeente. Ook wethoudster Daphne Boeve kwam haar belangstelling tonen en had de eer om met enkele kinderen de eerste boom te planten.

Alvorens aan het werk te gaan was er nog een kringgesprek. Op de vraag ‘waarom doen we dit eigenlijk’ gingen heel wat vingers in de lucht. Een antwoord was “er worden steeds meer huizen gebouwd, daarom moeten we ook bomen poten”. En “de aarde warmt steeds verder op, bomen helpen daartegen”, weer een ander: “Bomen leveren de zuurstof die we nodig hebben om te ademen”.

Even later zagen we dat de motivatie bij de kinderen zeker niet alleen bij woorden bleef. Ieder kind kreeg een schop en het poten kon beginnen. In totaal zijn er in ruim 2 uur tijd een kleine duizend bomen en struiken gepoot in eendrachtige samenwerking tussen de schoolkinderen, voetbal- en korfbalvrijwilligers en gemeentewerkers. Ook door het fraaie voorjaarsweer was de stemming opperbest. Iedereen die eens naar het resultaat wil komen kijken is welkom op het sportpark. De verwachting is dat deze zomer al het een en ander in het blad zal zitten en in bloei zal staan. Kom je op zaterdag dan kun je ook nog genieten van een spannende voetbal- of korfbalwedstrijd en onze clubs steunen door een bezoek te brengen aan een van onze kantines!

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding