Na zomer besluit over Cultuurhuis

WOUDENBERG Wethouder Henk-Jan Molenaar verwacht dat de business-case over de toekomst van het Cultuurhuis voor de zomer gereed zal zijn. Na de zomer zal het college van burgemeester en wethouders besluiten nemen. 

Dat antwoordde de wethouder op schriftelijke vragen van Henk van de Wetering, fractievoorzitter van de PvdA/GroenLinks. Hij wilde weten of de planning gehaald zou worden of dat de gemeente zich niet beter op het derde kwartaal kon richten.

Molenaar meldde dat de kerngroep van mensen van de gemeente en het externe bureau dat het onderzoek doet regelmatig overleg hebben en dat het er naar uit ziet dat de planning gehaald zal worden. 

Ook wilde Van de Wetering weten in hoeverre de huidige gebruikers bij de bespreking van mogelijke scenario’s worden betrokken. 

‘De interviews met de huidige gebruikers zijn inmiddels allemaal zo goed als geweest en de komende weken zijn diverse werksessies gepland. Hierin kunnen de gebruikers actief hun input inbrengen. In de laatste werksessie staan onder andere de scenario’s centraal,’ laat Molenaar weten.

Björn de Jong, gemeenteraadslid van GemeenteBelangen Woudenberg, wilde weten hoe een eerder besluit van de gemeenteraad in het onderzoek is opgenomen. ‘Indien tijdens het onderzoek blijkt dat onder de gestelde randvoorwaarden een toekomstbestendige exploitatie van het Cultuurhuis niet haalbaar is, dienen andere opties te worden onderzocht,’ stelt De Jong. Dat zou bijvoorbeeld horeca, de organisatie van evenementen kunnen zijn of verhuur van ruimtes. Björn de Jong wilde weten of dit ook echt onderzocht wordt. 

‘Naar aanleiding van het amendement is het plan van aanpak op twee onderdelen aangevuld. Zo is voor een haalbaar plan een sluitende business-case vereist. Dit kan op basis van een exploitatiebijdrage van de gemeente. De onderzoekers zullen evenwel in overleg met de zoals horeca en verhuur in gesprek gaan,’ laat de wethouder weten.

‘Daarnaast is einde stap drie opgenomen dat indien na de tussenbalans en de werksessies blijkt dat geen van de drie scenario's haalbaar is of er nog een alternatief scenario onderzocht moet worden, een aanpassing van de stappen in het plan besproken. Als aldus blijkt dat een toekomstbestendige exploitatie van het Cultuurhuis niet haalbaar is onder de gestelde randvoorwaarden, zullen we het vervolg opnieuw bepalen,' aldus de wethouder.

Na de bezuinigingsdialoog werden vergaande bezuinigingen voor de hoofdgebruikers van het Cultuurhuis voorgesteld. Een deel voor bijvoorbeeld de Bibliotheken Eemland werd weer terug gedraaid. Maar er wordt nog gezocht naar een oplossing voor de gebruikers in het Cultuurhuis of elders in het centrum.