Desiree van Adrichem (links) overhandigt  namens Ouder en Kind een cadeau voor mamacafe Wombe aan Debbie Zuidema (rechts).
Desiree van Adrichem (links) overhandigt namens Ouder en Kind een cadeau voor mamacafe Wombe aan Debbie Zuidema (rechts).

Mamacafe Wombe bestaat een jaar en dat wordt gevierd

Algemeen

WOUDENBERG Maandag 22 mei was er groot feest voor de kleintjes en hun ouders in het Cultuurhuis. Voor wie nog nooit gehoord heeft van dit mamacafe, het ontstaan is een verhaal wat helemaal past bij krachtige zelfstandige Woudenbergers. Oprichtster van Mamacafe Wombe Debbie Zuidema is iemand die gelooft in Woudenbergers voor elkaar.

Debbie, zelf moeder van twee meisjes, kwam elke eerste woensdag ochtend andere ouders ontmoeten in Ouder en Kind van Humanitas in de Voorhof. Alleen vond ze het jammer dat het maar eens per maand werd georganiseerd, ook andere jonge ouders wilden elkaar graag vaker ontmoeten. Want het is zo steunend om met elkaar te kunnen delen over alle zaken waar ouders tegenaan lopen zoals moeizame startende borstvoeding, dreumesen die kieskeurige eten of niet luisterende kleuters (nee-fases). Daarnaast is het heerlijk om samen te kunnen genieten en lachen over alle avonturen die je met je kleintje beleeft (van weglopers op mama’s schoenen, tot kleintjes die liedjes op straat zingen waar anderen van mee genieten). De herkenning bij elkaar vinden omdat je allemaal hetzelfde meemaakt is enorm fijn. Daarnaast is een warm kopje koffie of thee drinken terwijl de kleintjes samen spelen ook even een ontspan momentje. Debbie kreeg een idee en toen was mamacafe Wombe bedacht en vervolgens heeft zij ook nog de kwaliteiten om dit zelf op te richten: positief, enthousiast en een doorzetter. Anderen worden ook enthousiast waar ze het voor elkaar krijgt om een locatie in het cultuurhuis te regelen en middelen voor speelgoed en allerlei spelmateriaal. Zij regelt zonder financiële middelen dit hele mamacafe en met succes. Geregeld komen er allerlei moeders bij het Cultuurhuis binnen wandelen om elkaar te ontmoeten. Op de Facebook pagina van Mamacafe Wombe zijn de data van de speelochtenden te vinden. En dan nu weer terug naar waar we nu staan: afgelopen maandag werd het 1-jarige jubileum gevierd. Ouders en hun kleintjes van 0-4 jaar werden van harte uitgenodigd om tussen de slingers en ballonnen taart te komen eten. Verder konden de kleintjes een tas versieren, een blikkentoren bouwen of de bowlingpinnen neerzetten om dan om te kunnen gooien. Sommige kinderen werden heel fanatiek. Ook Desiree van Adrichem van Ouder en Kind & Home-Start was met haar jongste dochter aanwezig bij dit feestje van het ‘zusje’ van Ouder en Kind. Desiree vindt het een prachtige prestatie dat Debbie de wens van ouders om elkaar vaker te kunnen ontmoeten heeft gerealiseerd. ‘Als je als ouder van jonge kinderen steun, gezelligheid en herkenning vindt draagt dat bij aan positiever ouderschap’’. Dit sluit helemaal aan bij de tendens van preventieve zorg en een kansrijke start voor alle kinderen in Woudenberg, waarin samenwerking met elkaar zo belangrijk is.