Afbeelding
Jan Budding

Estafettepen: Jan Budding

Algemeen

Leeftijd: 40 jaren.

Verliefd, verloofd, getrouwd, kinderen: Gehuwd met Joline. Wij hebben geen kinderen.

Hobby’s: Diversen, w.o.: tekenen, klussen, tuinieren. 

Opleiding: Studie Nederlands Recht, Universiteit Utrecht.

Huidige beroep: Jurist. 

Wat vind je leuk aan het werk dat je nu doet: Dat ik mensen kan adviseren en begeleiden met betrekking tot aspecten die het recht raken. Dat komt neer op veel aspecten van het leven. Veel zaken zijn immers bij wet geregeld. In die zin is de vrijheid van mensen zeer beperkt, maar kennelijk is het nodig om de samenleving inclusief haar bedrijvigheid te laten functioneren. We worden als schapen gedreven en ik wijs in figuurlijke zin naar de dranghekken en de betekenis daarvan.

Wat is je favoriete manier om een vrije dag door te brengen: In ieder geval in vrijheid, voor zover deze bestaat. Verder sta ik open voor veel varianten om de dag door te brengen. Iets wat ik kan waarderen is als ik aan het einde van de dag wat geleerd heb of iets nuttigs heb gedaan. Iets van lering of iets van nut kan breed opgevat worden. Bijvoorbeeld een gesprek met een ander van slechts drie minuten kan aldus mijns inziens zorgdragen voor de kwalificatie van een mooie dag. 

Waar kun je meer tijd voor nemen: Voor mijn hobby’s.

Van welke sport word jij actief: Zaalvoetbal.

Wat is je favoriete vakantie: Reizen met de camper of backpacken. Joline en ik trekken dan om ons telkens te laten verrassen door hetgeen ‘om de hoek’ zit. Het zien/ontmoeten van de natuur en/of dieren en/of mensen vinden we mooi. Met een open blik kijken naar hetgeen de dag weer brengen zal. 

Welke bestemming staat op jouw reis-bucketlist en waarom: Diversen, waar onder een landentrip naar Latijns-Amerika. Reizen door Chili en Argentinië lijkt mij aangenaam. De natuur spreekt mij aan, maar de cultuur lijkt mij ook interessant. Overigens lijkt het mij ook interessant om nog eens een reis door Rusland te maken. Hoewel veel elementen van de natuur vaak op veel verschillende locaties – logischerwijs – wel zichtbaar zijn.

Wat is je favoriete seizoen en waarom: Ik heb geen favoriet seizoen. Alle seizoenen kan ik erg waarderen om de unieke aspecten die passen in een bepaald seizoen. De lente is bijvoorbeeld mooi, omdat alles begint te groeien en te bloeien. Daar kan ik wel van genieten.

Van welke muziek word jij blij: Veel muzieksoorten vind ik aangenaam om naar te luisteren. Voor elke gelegenheid of elk moment een eigen soort en song. 

Wat is het laatste dat je hebt gelezen: Informatie over Richard Wagner. 

Als je de rest van je leven nog maar één gerecht zou mogen eten, welk gerecht zou dat dan zijn: Macaroni.

Koken, bestellen of uit eten: In juni 2021 heb ik met twee anderen een oude brandweerauto gekocht en inmiddels is deze omgebouwd tot foodtruck. Daarbij hebben we een bbq gebouwd op een aanhanger. Hieruit mag je opmaken dat ik het leuk vind om zelf te koken. Ik eet nagenoeg elke week het hele jaar door een keer van de bbq (komado).

Waarvoor kunnen ze je wakker maken: Voor de voorbereiding van een vlucht en de vlucht zelf met een F-16 jachtvliegtuig. Dat lijkt me prachtig om eens mee te maken. 

Wat is jou favoriete moment van de dag: Het moment van wakker worden, immers er begint een nieuwe dag en ik ben erbij! Prachtig. 

Welke droom zou je graag uit zien komen: Dat ik terug mag kijken op een rijk gevuld leven met mooie mensen om me heen, waarmee ik mooie dingen mocht beleven. Ook het beleven van de dalen in het leven, waardoor ik de toppen des te meer waardeer. Al met al mag ik al terugkijken op een mooi leven. Het is al prachtig dus elke dag extra is al een cadeau.

Wat is het spannendste wat je ooit hebt gedaan of meegemaakt: Eh, spannend, wat is spannend. Het keuringstraject dat ik ruim drie maanden volgde voor F-16 vlieger rond mijn achttiende was een mooi traject. Helaas ben ik in de slotfase van het keuringstraject afgevallen, maar ik had het niet willen missen. Vervolgens kon ik instromen voor luchtverkeersleider, maar daar had ik geen interesse in.

Waarvan krijg jij een lach op jouw gezicht: Van veel dingen. Over het algemeen ben ik een positief ingesteld mens die van elke dag wat wenst te maken.

Waar kan jij je aan irriteren: Aan mensen die het begrip ‘samenleving’ mijns inziens onvoldoende verstaan en met name zo veel als mogelijk de eigen krenten uit de pap willen halen en zich daar in het leven ook slechts op focussen. Een voorbeeld daarvan is dat er mensen zijn die een uitkering ontvangen op basis van de ziektewet en daarnaast ‘zwart geld’ bij verdienen. Dan heb je de essentie van het (samen)leven mijns inziens niet begrepen.

Welk verhaal vertellen je familie of vrienden altijd over jou: Dat moet je aan hen vragen. Anders ga ik dit invullen en dat lijkt me in strijd met de bedoeling van de vraag. De antwoorden zullen best divers zijn verwacht ik.

Wat is het beste advies wat je ooit hebt gekregen: ‘doorzetten’. Oftewel, als je ergens achter staat, daar ook voor gaan en voor staan en blijven gaan en blijven staan, ondanks de tegenwind die je ervaart. Daar heb ik nog altijd profijt van. 

Welke tip/levenswijsheid wil je doorgeven: Vraag advies, denk zelf na, overweeg, en neem altijd zelf de beslissing. Dan kun je staan achter hetgeen je gedaan hebt, ongeacht of dit op enig vlak goed of minder goed uitpakt. En bedenk daarbij dat dit altijd over aspecten gaat die plaatsvinden in de tijd.

De tijd van de dag van gisteren komt immers niet meer terug. De tijd van de dag van morgen is onzeker. De tijd van het moment waarin je leeft is zeker en doe aldus datgene wat dicht bij jezelf staat op het moment zelf, omdat je niet weet hoeveel tijd je nog hebt. Succes daarmee. ?? 

Wat is je meest kostbare bezit en waarom: Mijn lichaam en geest en de staat daarvan. Immers daar moet ik het mee doen in dit leven. 

 Waarom woon je op dit moment in Woudenberg: Ik ben hier geboren en opgegroeit en heb veel mooie mensen leren kennen in Woudenberg. Bovendien wonen mijn ouders en twee broers met hun gezinnen hier ook. Daarnaast wonen vrienden van mij ook in Woudenberg. Overigens sluit ik een vertrek niet uit.

Wat spreekt je aan en is voor jou het mooiste plekje in Woudenberg: De oudere mensen spreken mij aan. Zij hebben over het algemeen ons land opgebouwd en hard gewerkt in hun leven en zij kunnen ons veel leren. De mooiste plekjes zijn hun kernen.

Als jij iets aan zou mogen pakken in Woudenberg, wat zou dat dan zijn: Het verlies van de identiteit van de mensen die in Woudenberg wonen. Ik voel mij steeds meer een vreemde in ‘mijn eigen dorp’ en dat zal deels aan mezelf liggen, maar ook deels aan de snelheid waarmee het dorp qua inwoners groeit. Het is zaak om na te gaan wat de mensen verbindt om aldus de kans te vergroten dat de verbinding tussen mensen meer en meer tot stand kan komen. Echter ik denk dat het een utopie is, immers steden zijn ons in het verleden voorgegaan en ook daaruit blijkt dat de verbinding tussen mensen steeds moeilijker lijkt te zijn met als gevolg: meer mensen, maar meer voor zichzelf. Dus meer mensen is soms juist een oorzaak van meer individualisme. Dat laatste is voor de meeste mensen niet goed, aangezien de meesten toch sociale wezens zijn. Kortom: in de groei die Woudenberg doormaakt zie ik een oorzaak van het verlies van binding tussen mensen. Wat mij betreft mag de groei van Woudenberg met betrekking tot het aantal inwoners per direct stoppen. In die zin zie ik de kwaliteit van leven in Woudenber achteruit gaan.

Waar was je de afgelopen week het meest dankbaar voor: 

Lastige vraag om te beantwoorden. Ik ben dankbaar voor het feit dat ik tevreden ben met de inhoud van mijn leven en dat we in vrijheid mogen leven en dat veel mensen om wie ik geef nog leven en gezond of redelijk gezond zijn.

Estafettestokje gaat naar: Evert Rijksen

Omdat: Evert vast iets moois te vertellen heeft over de kleinschalige dagbesteding (zorgboerderij) waar hij werkzaam is en ik dat een mooi initiatief vind. De dagbesteding in Woudenberg geeft een plek aan mensen met autisme, ADHD, een (licht) verstandelijke beperking, een burn-out, enzovoorts.