Met een Maatje gezellige dingen doen

Woudenberg  Bij Maatjes staan menselijkheid en gelijkwaardigheid centraal. Het draait om persoonlijk contact. Samen lachen. Samen plezier hebben. Warmte, humor, aandacht, tijd, respect en begrip zijn dan ook belangrijk. Het Maatjesproject Woudenberg matcht vrijwilligers één-op-één met mensen uit Woudenberg die (tijdelijk) een steuntje in de rug kunnen gebruiken van een vrijwilliger. Het kan gaan om het starten van activiteiten, het bieden van emotionele steun, maar ook om ondersteuning bij de thuissituatie, of het aangaan van sociale contacten. Samen koffie drinken, fietsen, koken, winkelen of gewoon even bijpraten, zo maar een greep uit de dingen die je met je Maatje kunt doen.

Een van de Maatjes is meneer De Vries*. Zelf heeft hij van nabij meegemaakt hoe zijn zieke vrouw regelmatig bezoek kreeg van iemand die een spelletje met haar deed. Hierdoor kon hij zelf even weg en met anderen een potje kaarten.

Na haar overlijden besluit hij, mede door deze positieve ervaring, om zich aan te melden voor het Maatjesproject. Helaas brak toen net de coronatijd aan, dus hij moest even wachten voordat hij gekoppeld werd aan iemand met wie hij regelmatig schaakte. Die meneer is inmiddels overleden waardoor er ruimte was voor een nieuw Maatje, met wie hij nu regelmatig wandelt en een boodschapje doet.

“Het moet natuurlijk wel klikken”, vertelt hij. “Pas was er een bijeenkomst voor alle Maatjes en dan hoor je ook weleens verhalen dat het niet klikt. Er was toen ook een man die vertelde dat hij zich eenzaam voelt omdat zijn leefwereld verschilt van die van veel mensen.
Toen heb ik hem verteld dat ik wel iemand weet die dezelfde interesse deelt als hij. Later kwam ik hem op een verjaardag tegen en bleek dat ze een leuk gesprek hadden gehad.”

Bij het Maatjesproject is altijd vraag naar nieuwe Maatjes. Want soms wordt er om een Maatje gevraagd, maar heeft team Samenleving niemand beschikbaar en kan het even duren voordat er een passende match is. 

Op dit moment zoeken we een Maatje voor een jongeman van ongeveer 25 jaar die autisme heeft. Hij zou graag met een leeftijdgenoot gezellige dingen doen.
Ook zoeken we twee wandelmaatjes, bij beiden gaat het om een koppeling met oudere dames. Een van hen is slechtziend en zou graag met een Maatje naar buiten willen.
Verder zoeken we iemand die gezelligheid kan brengen bij een oudere mevrouw thuis.

Een Maatje is een tijdelijke steun in de rug

Past een van de genoemde mensen bij u en wilt u hun Maatje worden? Neem dan contact op met team Samenleving via een e-mail naar teamsamenleving@dekleineschans.nl of bel 085 0669 700. 

Vanuit het Maatjesproject krijgen de vrijwilligers scholing en begeleiding aangeboden. Ook zijn er regelmatig contactmomenten met andere vrijwilligers.

*Vanwege de privacy is de naam van meneer veranderd.