Ellen Bontje geeft clinic
Ellen Bontje geeft clinic

Olympisch Dressuurruiter Ellen Bontje geeft les bij de Valleiruiters

Algemeen

WOUDENBERG De Rijhal van “Landelijke Rijvereniging en Ponyclub de Valleiruiters” staat een beetje verscholen aan de JF Kennedylaan tussen De gemeentewerf en Dierenkliniek De Vallei. Dit laat echter onverlet dat daar wekelijks interessante ruitersportactiviteiten georganiseerd worden.

Kent u bijvoorbeeld Ellen Bontje nog? In 1988, 1992 en in 2000 maakte deze amazone deel uit van het Nederlands Olympische dressuurteam en nam in Barcelona en Sidney de zilveren team medaille mee naar huis. Daarnaast is zij meerdere malen Nederlands kampioen geworden.

Afgelopen oktober verzorgde Ellen al eens een inspirerende en avondvullende clinic voor dressuurliefhebbers uit het hele land bij de Valleiruiters.

Dit beviel zo goed dat Ellen afgelopen op 13 en 14 mei weer naar Woudenberg uit Duitsland afgereisd is om een groep enthousiaste ruiters te begeleiden. Ruiters en hun paarden kwamen uit het hele land (van Emmen tot Klaaswaal) naar de Valleiruiters.

Door haar professionaliteit en vakmanschap kan Ellen zeer snel zien wat een ruiter-paard combinatie op dat moment nodig heeft, en met haar positiviteit en liefde voor paarden kan ze snel een eenvoudige aanpassing in de training maken met veel effect. 

Door een ruiter logische inzichten te verschaffen geeft zij niet alleen heel veel inspiratie maar ook huiswerk mee! De Valleiruiters zijn vereerd dat Ellen hun locatie weer heeft weten te vinden.

In de rijhal van de Valleiruiters is overigens niet alleen plaats voor ruitersport. Jaarlijks worden daar landelijke hondensportwedstrijden georganiseerd. Aanstaande september staat een groots (gratis te bezoeken) spektakel - the story of Abraham – op het programma dat wordt georganiseerd door een Woudenbergse kerk.

Ondanks dat de plek wat verscholen is bruist het dus bij de Valleiruiters, die in 2025 Hun 95-jarig bestaan hopen te vieren.

Helaas pakken zich ook donkere wolken boven de Valleiruiters samen, zo vertelt voorzitter Eveline Steenhoff. De grond waarop hun gebouw staat is eigendom van de gemeente, en de erfpacht die bijna 30 jaar geleden werd aangegaan verloopt in 2029. Het was altijd de verwachting dat de erfpacht daarna zou doorlopen, maar de gemeente heeft inmiddels informeel maar heel duidelijk laten weten dat de erfpacht niet verlengd gaat worden omdat zij daar woningbouw wil plegen. Ofschoon de Valleiruiters daar al bijna 95 jaar gevestigd zijn en er graag hun 100-jarig bestaan in 2030 gevierd hadden zal de vereniging moeten vertrekken als de gemeente dat verlangt. 

Dit soort plekken liggen niet voor het opscheppen, dus behalve dat de vereniging zelf zoekt, is de gemeente gevraagd of zij een alternatieve locatie kan aanwijzen. De gemeente heeft toegezegd dit te zullen onderzoeken. Het is nu echter toch wel spannend of de Valleiruiters hun 100-jarig bestaan nog gaan halen.