Zorgen over Dorpsstraat

WOUDENBERG Wethouder Henk-Jan Molenaar verwacht binnen tien jaar geen sloop of nieuwbouw en daarmee een vierzijdige bebouwing van de panden aan de Dorpsstraat 17 tot 25.

In de visie op retail staat dat dat gedeelte van de Dorpsstraat een sterk commercieel hart moet krijgen. 

Eén van de eigenaren diende een plan in bij de gemeente. 

Voor wethouder Molenaar was dat aanleiding om met de meeste eigenaren in het gebied te spreken over hun toekomstplannen en hun medewerking aan de visie van de gemeente.

‘Uit de gesprekken bleek dat de verschillende eigenaren geen meerwaarde zien in sloop of nieuwbouw van het vastgoed in het gebied. De panden zijn daarvoor nog in voldoende bouwkundige staat. Er wordt geen positief financieel rendement verwacht van sloop of nieuwbouw. Er is zorg dat bestaande gebruikers om financiële redenen niet terug kunnen keren. Ook is er in de basis geen bereidheid tot verkoop. Deze eigenaren willen de huidige huurders behouden en zijn actief op zoek naar nieuwe huurders,’ laat Molenaar schriftelijk aan de gemeenteraad weten.

Het ideaalbeeld van het college is niet haalbaar, schrijft de wethouder: ‘Sloop of nieuwbouw en daarmee een vierzijdige bebouwing, is binnen 10 jaar niet te verwachten. Er zal dan ook op een andere wijze tot versterking van de eenheid in het centrum gekomen moeten worden, uitgaande van de bestaande panden.’

‘Daarbij is vooral van belang dat er een betere relatie ontstaat tussen Kostverloren en de Dorpsstraat. Minimaal is gewenst dat zowel Dorpsstraat als ook parkeerterrein Kostverloren een voorkant krijgen,’ laat Molenaar weten.

De gemeente heeft de indiener laten weten aan welke voorwaarden zijn plan moet voldoen. Het is nu afwachten of er een plan komt.

‘Een belangrijke overweging is dat de toekomstige ontwikkelkansen voor dit gebied wel overeind blijven. Wij hopen dat de ontwikkelingen rondom de AH en de Aldi, met wie ik eind deze maand weer bestuurlijke overleggen heb, de komende jaren tot realisatie kunnen komen en dat deze op de langere termijn een vliegwiel zullen gaan zijn voor de sloop of nieuwbouw van dit middengebied,’ aldus Molenaar.

Uit eerder gesprekken van de eigenaren met de gebiedsregisseur en de taskforce was ook al duidelijk geworden dat de huidige eigenaren niet stonden te trappelen om hun panden te slopen en opnieuw te bouwen. 

Het is de bedoeling dat de ontwikkeling van Kostverloren en dat deel van de Dorpsstraat in samenhang gebeurt. Dat wil niet zeggen dat alles gelijktijdig moet gebeuren, maar wel dat de plannen op elkaar afgestemd worden. De plannen voor nieuwbouw van Albert Heijn spelen al een hele tijd.