Afbeelding
foto: Arjan Maasland

Lunchen met de koning, koningin en prinses

Algemeen

WOUDENBERG  Marianne Maasland werd door een secretaresse van het Koninklijk Huis uitgenodigd voor de lunch van 100 op 26 april in Paleis Huis ten Bosch.

Op 28 maart ging de telefoon: “U spreekt met de secretaresse van het Koninklijk huis. Is mevrouw Marianne Maasland aanwezig? Ik vroeg “wat is dit???”

“Ja, ik mag U uitnodigen voor de lunch bij de koning voor zijn 10 jarig Koningschap op woensdag 26 april in Paleis Huis ten Bosch. U bent 1 van de 100!’ “

“Waarom is dit?”

“Uw burgemeester Magda Jansen heeft u voorgedragen omdat u veel vrijwilligerswerk gedaan heeft voor begeleiden van inburgeraars met het inburgeringsexamen.” 

Dan de 26e april: We zoeken in Den Haag naar het Koninklijk staldepartement van paleis Noordeinde. Er is een wegafsluiting. Ik vraag het aan een echtpaar. “U ziet er zo mooi uit. U gaat vast naar de Koning en ik heb een bijpassend overhemd aan en ik mag ook naar de Koning. Gisteren hebben we ons vanuit Scheveningen georiënteerd, want we komen uit Groningen. We weten de weg. Dus stapt u maar in.” Bij de stallen: Jan en de andere dame mogen niet naar binnen. 

De genodigden moeten uitstappen. We worden gecontroleerd met de uitnodigings- en identiteitspapieren. Dan melden we ons bij de tafel met informatie. De andere man vraagt of hij een cadeau aan de koning mag geven. Dit mag niet, maar hij mag het afgeven zodat het bij de Koning komt. Dit blijkt een eigen geschreven boek. Ritzo ten Cate heeft het boek ”Donkerder” geschreven. Gebaseerd op aangrijpende jeugdverhalen van daklozen. We zijn al steeds aan de praat over het waarom van de uitnodiging. Bij de koffie hebben we direct contact met anderen bijvoorbeeld een dame die voor kinderen zonder ouders zorgt. Dit is een prachtige bijzondere sfeer. Niemand kent elkaar en bespreekt direct achtergronden van het vrijwilligerswerk. Dit is genieten! We moesten beloven geen mededelingen over de gesprekken te doen. Deze zijn vertrouwelijk. Ook mogen we op Paleis Huis ten Bosch geen foto’s maken. Er worden foto’s gemaakt, die we zullen krijgen. In de stallen staat de Gouden koets, prachtig! Met de glazen koets en rijen andere koetsen. Heel mooi! 

Dan in de bus naar het Paleis. Tegenover me zit een meneer uit Bonaire. Alle vijf de Overzeese gebiedsdelen zijn vertegenwoordigd met één persoon. Daarnaast iemand van de Luisterlijn uit Utrecht. In de bus wordt nog eens gezegd geen foto’s te maken. De trap op met de rode loper, een belevenis! Ontvangst in de ontvangkamer met tekenen van het receptieboek. Uitleg van de historie van het paleis door de directrice van het Paleis. Een drankje in de Chinese en Japanse zaal. Aan de lakei vraag ik naar de nieuwe gordijnen voor deze zaal. Maxima heeft er aan mee geborduurd net als uit elke provincie een borduurgroep. Ze worden gemaakt in het Textielmuseum in Tilburg. Maar de gordijnen zijn er nog niet. Nu de instructie over het feliciteren van De koning, koningin en prinses Beatrix. De speaker leest je naam en woonplaats voor. Dan mag je naar de koning toelopen. Heel erg bijzonder. Ik wens de koning: ‘Hartelijk gefeliciteerd met uw verjaardag en uw 10 jarig Konings jubileum, mag ik er nog iets bij zeggen….’ ‘Natuurlijk… ‘ De koning kijkt me verwachtingsvol aan..’Gods zegen en Gods nabijheid gewenst voor de komende jaren!’ Wat de koning zei weet ik niet meer. Dan naar de koningin in met dezelfde wens en ook gefeliciteerd met uw 10 jarig koningschap, heel mooi dit samen zo te mogen doen”  Ook een blij gezicht van haar!

Bij Prinses Beatrix dezelfde wensen en bijzonder dat u dit zo mag meemaken en van hen genieten! Ze beaamde dat dit heel mooi is. Naar de volgende zaal voor een drankje. Daar ontmoette ik een hofdame. Zij is voor binnenland en heeft dit mee georganiseerd. Een mooi gesprek. De collega Buitenland kwam er ook bij en maakt dus alle reizen mee. De lunch: in de overweldigend mooie Oranjezaal. Schitterend gedekte tafels met prachtige roze boeketten met onder meer rozen en orchideeën en losse rozen in vaasjes. Servies met een blauwe rand met het Koningsmonogram in het midden. Aan tafel wisselen we uit waar we vandaan komen en wat we doen. Heel boeiend: Barneveld, Arcen, Bunschoten, Nijverdal, Zeeuws-Vlaanderen, Sint Maarten, Maastricht.

De toespraak van de Koning: De complimenten gelden ook voor alle vrijwilligers in Woudenberg!!

De koning komt bij ons aan tafel met het nagerecht. Hij zegt dat hij hoort dat er heel veel met elkaar gesproken wordt. Hij nodigt ons uit om hem er iets van te vertellen. Hij is een uitstekende gespreksleider en weet overal van. Dit is genieten!!! Ik kan vertellen wat we in Woudenberg gedaan hebben om te helpen met de inburgeringsexamens. De koning geeft dat hij begrijpt dat dit examen moeilijk is. Meer mag ik hier niet over zeggen.

Afbeelding