Afbeelding
foto: Cor van Setten

Pupillen team de Wartburg speelt finale NK schooldammen

Sport

DAMMEN Zaterdag 13 mei speelde het team van de Wartburg, bestaande uit 3 pupillen en 3 welpen, de finale NK schooldammen voor pupillen in Hoornaar.

Er werd gestreden met 26 teams uit het gehele land, die zich in de halve finale NK schooldammen van 15 april hadden geplaatst. Negen rondes werd er de hele dag van 10:30 uur tot 16:00 uur gespeeld, voordat de winnaar bekend was. 

Je kon zien dat het niveau van dammen erg hoog lag, doordat er veel getraind en geoefend was bij de diverse damverenigingen in het land. Ook De Wartburg spelers hadden een goede training gevolgd bij de Woudenbergse damvereniging DAWO. Het team van de Wartburg ging voortvarend van start en won de eerste twee rondes met 6-2. Daardoor klommen ze op de ranglijst naar boven en troffen zij in de derde ronde een sterker team, waardoor zij met 0-8 verloren van De Fakkel 1 uit Goudriaan (de uiteindelijke nummer 2 van het NK schooldammentoernooi). 

Ronde vier en vijf werden remise (4-4) gespeeld. Ronde zes werd verloren met 1-7. Hierna was het zaak om niet verder naar beneden af te glijden voor het team. Op een tussenstand van plaats 15 maar ook plaats 5 t/m 15 had net zo veel wedstrijd punten, was nog alles mogelijk. Ronde zeven werd gewonnen met 6-2 en een stijging was gemaakt naar plek 12. Opmerkelijk was de laatste partij die nog uitgespeeld moest worden bij een tussenstand van 4-2 door Marco de Kruijf. 

Met een stand van één dam en 3 schijven voor Marco en één dam voor zijn tegenstander, wist Marco nog drie dammen te halen. En met vier dammen wist hij de hem nog bekende dam vangstelling op te bouwen en zo doende zijn partij en die voor het team tot winst te maken. Ronde acht mocht niet verloren worden om nog bij de eerste tien te komen. Een remise was nipt gehaald, waardoor de mogelijkheid bleef bestaan om toch bij de eerste tien te komen. 

In de laatste ronde stonde de tussenstand met 3 borden uitgespeeld en nog één bord uit te spelen op 4-2. Sarah Timmerman probeerde nog alles er uit te halen voor de winst. Haar tegenstander bood remise aan. Maar Sarah wilde toch nog door spelen met wat betere stand op het bord. 

Uiteindelijk lukte het haar niet doordat haar tegenstander toch de remise afdwong in de partij. Stand 5-3 voor de Wartburg. Dit zorgde voor een zevend plaats in de ranglijst. Met even veel winstpunten als de nummers 4 tot en met 6, namelijk 11 punten, maar minder weerstandspunten.

Een mooi resultaat voor het team van de Wartburg, bestaande uit pupillen Sarah Timmerman, Roan Hoekstra en Jonathan Post en de wat jongere welpen Bart van Dijk, Jonathan Visser en Marco de Kruijf.

Afbeelding
Afbeelding