De organisatoren van het wielerfeest
De organisatoren van het wielerfeest Foto: Bart Radstaake

Woudenbergse wielerliefhebbers aan basis fietsspektakel

Sport

WIELRENNEN Eind jaren negentig van de vorige eeuw werd in Woudenberg de laatste wielerronde van Woudenberg gehouden. Wielerliefhebbers uit Woudenberg laten dit jaar oude tijden herleven met de organisatie van de Wielerronde Woudenberg

Het was amateurwielrenner Coen Beckers die het idee opvatte om de wielerronde nieuw leven in te blazen. Bij deelname aan wielerwedstrijden in de omgeving kwam bij Coen de vraag naar voren waarom niet in Woudenberg? Met deze gedachte werd het eerste zaadje gepland om ook in Woudenberg een wielerronde te organiseren. Coen wist in korte tijd een aantal liefhebbers van het cyclisme te enthousiasmeren om samen de kar voor het evenement te trekken. Een evenement dat de start moet zijn van een jaarlijks terugkerend fietsspektakel binnen de Woudenbergse grenzen. Dat het wielrennen leeft bij de Woudenbergse bevolking heeft de afgelopen Vuelta wel bewezen. Op het moment dat deze wedstrijd Woudenberg aandeed stonden langs de route veel Woudenbergers om de wielerprofs aan te moedigen.

Organisatie Wielerronde Woudenberg

De organisatie van de nieuwe wielerronde wordt, naast Coen Beckers, gevormd door Erwin Pater, Erik Veldhuizen, Jan Willem -Meesterknecht- de Keijzer, Netty van der (Moes)Tas en Jonathan Riesebosch. Samen gaan ze er als Stichting Wielerronde Woudenberg alles aan doen om van het evenement een succes te maken. Erwin Pater is een van de organisatoren met een verleden bij de Woudenbergse Wielerronde. Als junior reed hij succesvol zijn rondjes in Woudenberg en wist daar zelfs het podium te halen. Toen Coen hem van de plannen vertelde werd hij gelijk enthousiast. Niet alleen zijn deelname zal van invloed zijn geweest bij zijn beslissing maar ook het idee dat hij het werk van zijn vader Karel voort kan zetten zal zeker meegespeeld hebben.

Een rondje Woudenberg

Met de link naar het verleden dringt gelijk de vraag op welke overeenkomsten er nog meer zijn met eerdere rondes. Die vraag kon eenvoudig worden beantwoord. Het parcours zal nagenoeg gelijk zijn aan de ronde die in de jaren 90 werd gereden. Start en finish bevindt zich op de Stationsweg-West voor Residence de Schans. Van daaruit snellen de hardrijders naar de Schans en via de Parklaan en Willem de Zwijgerlaan koersen ze via de Koningslaan terug de Stationsweg op. Een mooie ronde waarin, volgens Coen, alle kwaliteiten van een goede wielrenner worden aangesproken.

Een ronde voor alle Woudenbergers

Naast een wedstrijd voor de landelijke amateurs wil de organisatie een inclusief evenement neerzetten. Dat houdt voor hen in dat iedereen die liefhebber van fietsen is op een of andere manier kan deelnemen. Naast een funklasse, waarin plaatselijke wielrenners en hardrijders uit de directe omgeving kunnen deelnemen, is er ook een dikke banden race waarin de jeugd haar skills kan vertonen. Maar zelfs aan de allerkleinsten wordt gedacht. Om ook hen te laten proeven van de mooie wielersport denkt de organisatie aan een wedstrijd met loopfietsjes. Maar om echt inclusief te zijn is met Reinaerde contact gelegd om te kijken hoe ook mindervaliden een podium kan worden gegeven. Als daarin zou worden voorzien is er echt voor ieder wat wils. Naast deelnemers kan het project alleen succesvol worden genoemd als er ook voldoende animo bij de bezoekers van het evenement is. Om zoveel mogelijk mensen te laten genieten is de entree gratis. Alles wordt er dus aan gedaan om alle Woudenbergers bij de ronde te betrekken.

Duurzaamheid

Naast inclusiviteit is duurzaamheid een van de pijlers waarop de organisatie stuurt. Tijdens de wedstrijd zal een elektrische auto de rijders op het parcours begeleiden. Daarnaast wordt gekeken hoe het afval tijdens het evenement kan worden beperkt. Met de gemeente Woudenberg en winkeliersvereniging DES zijn al gesprekken gevoerd. Beide partijen zijn zeer positief over het programma en zien het als waardevolle aanvulling voor Woudenberg en haar gasten.

Betrokken Woudenbergers

Dat een goede organisatie valt of staat met voldoende sponsoren en vrijwilligers zal voor iedereen duidelijk zijn. Achter de schermen is men druk bezig met het werven van sponsoren en wordt Woudenbergers gevraagd om tijdens de ronde mee te helpen. Het in Woudenberg gevestigde fietsmerk Cannondale is een van de sponsoren die men heeft weten vast te leggen.

Cycling out of Poverty

Naast het organiseren van een wielerwedstrijd wil de organisatie ook graag iets terug doen. Met de steun aan de Stichting Cycling out of Poverty wil de organisatie bijdragen aan de ontwikkeling van Afrikaanse gezinnen. De stichting ondersteunt de gezinnen met fietsen en andere mobiliteitshulpmiddelen. Met 10% van de sponsorgelden hoopt de Stichting Wielerronde Woudenberg een bijdrage te kunnen leveren aan het verbeteren van de leefomstandigheden van de allerarmsten.

Op een Durobo fiets naar de finish

Dat Woudenberg een historie kent in het fietsen geeft Coen aan het eind van het gesprek aan. In Woudenberg stond in het verleden een fietsfabriek van de familie Meerbeek. Een Durobo fiets is bewaard gebleven en hangt in de fietswinkel van de Meesterknecht. 

Daarnaast heeft Coen een fietsplaatje van de fabriek die hij speciaal voor de ronde op zijn fiets laat monteren. Maar voordat het eerste startschot van de ronde op zaterdag 23 september 2023 valt moet er nog veel werk worden gedaan. Het enthousiasme waarmee aan de slag is gegaan en de positieve reacties die de organisatie heeft ontvangen zullen er uiteindelijk voor zorgen dat Woudenberg er weer een mooi evenement bij heeft.

Verleden en heden

Zoals aangegeven is eind jaren negentig de Wielerronde Woudenberg voor de laatste keer gehouden. Destijds waren Karel Pater, Gerrit Jetten en Hans van Ringen de initiatiefnemers van de ronde. Hoe het destijds ging en welke hoogtepunten zij nu nog weten hopen wij binnenkort in de krant op te tekenen.

Oproep

Vrijwilligers gevraagd. De organisatie is op zoek naar enthousiaste Woudenbergers die op zaterdag 23 september een paar uurtjes tijd willen vrijmaken om het evenement tot een succes te maken. Als je wordt gevraagd te helpen reageer dan sportief en positief.

Mocht je de plannen omarmen en wil je deel uitmaken van het team geef je dan op. Dat kan via de e-mail: wielerronde@sportinwoudenberg.nl en via de website www.wielerrondewoudenberg.nl/aanmelden-vrijwilliger

Een inclusief evenement voor alle Woudenbergers

Oude wielertijden herleven

Bart Radstaake