Clara van Ravenhorst (r) en Rijk Beumer (l)
Clara van Ravenhorst (r) en Rijk Beumer (l) / foto: Job van de Mijl

Cheque voor voedselbank

Algemeen

WOUDENBERG Op vrijdag 5 mei heeft Rijk Beumer uit handen van Clara van Ravenhorst een cheque ter waarde van € 1.150,-- mogen ontvangen voor de voedselbank Woudenberg en Scherpenzeel. Dit bedrag is de netto opbrengst van de film van het theaterspektakel Sanne die begin 2023 meerdere keren in het Cultuurhuis in Woudenberg is vertoond.

De film is de weergave van het theaterstuk Sanne dat in de zomer van 2022 meerdere keren op de grens van Woudenberg en Scherpenzeel is opgevoerd. Het stuk is bijzonder actueel, omdat het de worsteling voor de boeren laat zien tussen grootschaligheid, passie voor beroep, rol van banken en overheid en opvattingen van stedelingen. De boodschap die uit het stuk naar voren komt is het verbinden van boeren en burgers met elkaar. Er wordt teruggegaan naar het boerenbedrijf rond 2000. Wel of niet uitbreiden? Neemt iemand de boerderij over en met welke verwachtingen? Vervolgens wordt duidelijk welke impact de MKZ-crisis heeft op het boerengezin. We worden meegenomen in het verhaal waarin boerendochter Sanne al deze dilemma’s meemaakt waar het gezin voor geplaatst wordt. Inclusief de spanningen die dat ook tussen haar en haar ouders geeft door keuzes die zijzelf maakt.

Door de organisatoren van het theaterstuk is de stichting Cement opgericht. Deze stichting heeft in het najaar van 2022 de film aangeboden aan de programmacoördinator van het Cultuurhuis in Woudenberg. Vervolgens is de link gelegd met Stichting Oud Woudenberg. Stichting Oud Woudenberg heeft vervolgens de organisatie op zich genomen van de vertoning van de film. Vanwege het enorme succes is de film uiteindelijk vijf maal vertoond, voor een totaal van ruim 250 bezoekers. Dat vergde veel organisatie, waarbij de medewerkers van de balie van het Cultuurhuis een belangrijke rol hebben gespeeld met het vastleggen van de reserveringen en het zorgdragen voor de planning. Vooraf was al bepaald dat de netto opbrengst van de vertoningen - er werd met een vaste entreeprijs gewerkt - ten goede zou komen aan de voedselbank Woudenberg en Scherpenzeel. De film zelf was gratis door de stichting Cement ter beschikking gesteld. De totale opbrengst bleek uiteindelijk € 1.150,-- te zijn. Namens de stichting Cement, Stichting Oud Woudenberg en Stichting Cultuurhuis Woudenberg werd dit bedrag op 5 mei 2023 door Clara van Ravenhorst symbolisch aan Rijk Beumer van de voedselbank overhandigd. Rijk gaf daarbij aan bijzonder blij te zijn met deze bijdrage en hij sprak zijn dank uit aan allen die dit bedrag mogelijk hebben gemaakt. Door deze bijdrage is het mogelijk om naast artikelen die via inzamelingen worden ingebracht of worden geschonken, ook producten voor de wekelijkse pakketten te kopen. De doelstelling van de stichting Cement - verbinden en zorgdragen voor wederzijds begrip - sluit naadloos aan bij het werk van de voedselbank. Stichting Oud Woudenberg heeft het voornemen om in het najaar van 2023 de film nogmaals (meerdere keren) te vertonen, omdat er nog steeds vraag naar is.