Remko (l) en Harm (r) van Piggelen
Remko (l) en Harm (r) van Piggelen / foto: Perslucht Wilda BV

Woudenbergs bedrijf van internationale allure

Ondernemend

WOUDENBERG De Woudenbergse broers Remko en Harm van Piggelen mochten afgelopen week hun idee op het wereldpodium van de compressoren presenteren. Hoe het zo kwam en hoe hun idee werkelijkheid werd leest als een spannend jongensboek met een mooie afloop.

Perslucht Wilda, het bedrijf van Remko en Harm, is in Woudenberg voornamelijk bekend als sponsor van sportverenigingen en van diverse festiviteiten die in Woudenberg worden georganiseerd. 

Waar elektrisch vermogen nodig is op een plaats waar geen stopcontact te vinden is stelt Perslucht Wilda haar generatoren voor de Woudenbergse samenleving ter beschikking.

De huidige compressoren die Perslucht Wilda in haar assortiment heeft draaien voornamelijk op diesel. Een vloeistof die heden ten dage steeds vaker niet meer voldoet aan de milieueisen die gelden.

Dat Remko en Harm dit ook zagen leidde tot de ontwikkeling van een nieuwe compressor welke volledig ‘standalone’ op batterijen kan draaien en daarmee de uitstoot van schadelijke stoffen tot 0 heeft geminimaliseerd. 

In een wereld waar alles, van heftrucks, kranen, boormachines, tuingereedschap en wat je zoal kunt bedenken, op batterijen draait bleef de wereld van de compressoren daarin achter.

Na eerst samen over het idee te hebben gebrainstormd werd contact gezocht met Atlas Cpco, wereldleider in compressoren. Als hoofddealer van Atlas Copco in Nederland dachten Remko en Harm de ideale partner te hebben gevonden om hun idee verder uit te werken en op de markt te brengen.

Na het idee met Atlas Copco gedeeld te hebben moest een kleine teleurstelling worden geslikt. Atlas Copco zag (nog) geen brood in hun idee. Zelf produceerden zij al elektrische compressoren met stekkeraansluiting en waren zij druk met het ontwikkelen van compressoren op renewable diesel. Met deze brandstof kon de uitstoot tot 10% worden teruggebracht.

Met beide duurzame alternatieven voor de oude diesel compressoren dacht Atlas Copco haar afnemers voldoende te kunnen bedienen.

Het is aan beide Woudenbergse ondernemers te danken dat ze er bij Atlas Copco nu anders over denken.

Het idee dat een batterij aangedreven compressor niet door Atlas Copco werd omarmt was misschien wel net het zetje dat nodig was om zelf aan de slag te gaan en het tegendeel te bewijzen. Remko zegt het mooi: “Als zij het niet doen, gaan we het zelf doen”. Een mentaliteit die beide broers kenmerkt. Niets lijkt voor hen onmogelijk. 

Om de daad bij het woord te voegen werd als eerste bij Atlas Copco een “normale” compressor gekocht om hun idee verder te ontwikkelen.

Samen met chef werkplaats Matthijs de Mik werd urenlang gesleuteld, geschroefd, geploeterd, geprobeerd, onderdelen verwisseld, nog een keer geprobeerd, opnieuw los schroeven, nog eens nadenken, demonteren en opnieuw monteren totdat er uiteindelijk een eureka moment was en er een compressor stond die volledig door batterijen aangestuurd kon worden. Een moment dat als bevrijding gevoeld moet hebben en als ultieme beloning voor het idee dat ze hadden en ook daadwerkelijk realiseerbaar leek.

Met de uitvinding onder de arm togen de broers wederom naar Antwerpen om Atlas Copco te overtuigen. Een reis die niet voor niets bleek. 

Met het tonen van het prototype was de Belgische onderneming overtuigd. Harm vertelt trots dat men in België enorm onder de indruk was van hetgeen in Woudenberg was ontwikkeld en respect toonde voor het vakmanschap.

Men was zelfs zo zeer onder de indruk dat men besloot om samen met Perslucht Wilda de compressor verder te ontwikkelen. Een bedrijf met 12.000 werknemers over de wereld en een grote R&D afdeling gaat een idee en ontwerp van een Woudenbergs bedrijf verder perfectioneren. Nadat het eerste prototype door Atlas Copco uit de fabriek kwam kon het getest worden. 

Een aantal zeer gewaardeerde afnemers van Perslucht Wilda testten, onder geheimhouding, het nieuwe product. De testen waren zo succesvol dat Atlas Copco besloot deze Woudenbergse compressor in productie te nemen. Hoe gaaf zal dat geweest zijn voor beide broers toen deze kogel door de kerk was.

Nu het idee door Atlas Copco was omarmt moest het ook aan de wereld van compressoren worden getoond. Harm vertelt dat hiervoor een speciale film is opgenomen. 

Samen met Van Doorn Geldermalsen werd een deel van een vangrail gemonteerd en vastgezet met behulp van het prototype compressor. Daarbij mag niet onvermeld blijven dat hiervoor een stuk rijweg werd afgezet om de film op te nemen en nadat na afloop de vangrail weer vakkundig werd gedemonteerd werd de weg weer netjes achtergelaten. 

Vorige week gingen Remko en Harm naar Antwerpen om de presentatie van de nieuwe compressor bij te wonen. In een zaal met afnemers van all over the world, waaronder Chinezen en Amerikanen, maakte de wereld kennis met het idee van Remko en Harm van Piggelen. De reacties na afloop van de presentatie waren unaniem lovend. 

Tijdens de presentatie kwam uiteraard de relatie tussen Atlas Copco en Perslucht Wilda aan de orde. Harm glimt van trots als hij een foto laat zien met de tekst “Partnership is the new Leadership” en daarbij de naam en het logo van Wilda. Het bewijs dat de broers het bij het rechte eind hebben gehad en dat hun doorzettingsvermogen heeft geleidt tot een noviteit in de wereld van compressoren.

In september verwacht Atlas Copco de eerste 6 tot 8 compressoren te kunnen leveren. Daarnaast zullen zij ook de CE markering en de Europese goedkeuring verzorgen, zodat de machines ook daadwerkelijk in gebruik genomen kunnen worden. 

De eerste twee zullen door Perslucht Wilda worden afgenomen. Eén zullen ze zelf gaan gebruiken, de andere gaat naar Van Doorn Geldermalsen. Hiermee wordt de goede band tussen afnemer en leverancier onderstreept.

Binnenkort zal in de showroom aan de Parallelweg op een mooie fotowand het avontuur in beeld worden gebracht als aandenken aan een mooi avontuur met een jongensdroom die uitgekomen is.

Partnership is the new leadership

Bart Radstaake