Ingezonden: voorstel GBW Zondagsopenstelling afgeschoten

Precies een jaar geleden stond er een brief van mijn hand in de LetOp. 

Deze brief had betrekking op de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen in Woudenberg. 

Ik heb een deel van deze ingezonden brief hieronder geplaatst, omdat hetgeen ik toen vreesde, nu, in 2023, uitkomt: 

De niet-christelijke partijen kregen bij de gemeenteraadsverkiezingen 3589 stemmen, de christelijke 3576. 

Dat geeft deze burger moed en hoop voor de toekomst. Want ik moet er niet aan denken dat op basis van religie allerlei zaken teruggedraaid dan wel geen doorgang kunnen vinden in Woudenberg. 

Stilstand is achteruitgang, en laten we daarbij vooral niet vergeten dat we in het jaar 2022 leven. 

Ik heb niets tegen mensen die een religie (welke dan ook) aanhangen, maar leg de regels daarvan niet op aan de gehele samenleving. Want zoals de verkiezingsuitslag aantoont, ligt de verhouding in Woudenberg iets genuanceerder dan de zetelverdeling nu laat zien.

Helaas blijken de dogma's van de christelijke partijen ook anno 2023 zwaarder te wegen dan de vrijheden van en het respect voor de overige dorpsbewoners. 

Terwijl andersom, in het initiatiefvoorstel voor zondagsopenstelling van GBW, uitdrukkelijk rekening wordt gehouden met de kerkgangers.

Het is jammer dat de PvdA/GL zich (overigens net als GBW door de CU in de vorige coalitie) door SGP en CDA aan de ‘religieuze ketting’ heeft laten leggen in het coalitieakkoord. 

Des te vreemder dat ook deze partij zo van leer trok tegen het initiatiefvoorstel.

De reacties van de partijen op het voorstel van GBW varieerden van negatief, snerend en sarcastisch tot verbaasd. Want waarom zouden de christelijke partijen hun standpunt wijzigen, en waarom komt het voorstel nu? Wel, misschien omdat de tijden veranderen, dat is m.i. een zéér legitiem antwoord.

Ja, een coalitie vormen is een kwestie van geven en nemen. Maar zoals de zaken er al vele jaren voorstaan in Woudenberg, is het met betrekking tot de zondagsopening alleen ‘nemen’ door de christelijke partijen. 

Helaas voor de Woudenbergse ondernemers is het in de supermarkten in Maarn en Leusden op zondagmiddag altijd gezellig druk met dorpsgenoten. 

“Ieder nadeel heb z’n voordeel”, zei een wijs man ooit. 

Karin Schipper