Afbeelding
foto: Niels Wolterink

Onderzoek naar slimme plekken voor elektrische laadpalen

Algemeen

WOUDENBERG Het college van burgemeester en wethouders vraagt de gemeenteraad een bedrag van €15.000,- beschikbaar te stellen voor het uitzetten van een onderzoek naar de laadpaalinfrastructuur door een externe partij. Door een doordacht laadpaalinfrastructuurbeleid moet het voor Woudenbergers aantrekkelijker worden elektrisch te rijden.

Het beoogde resultaat is een volledig onderzoek dat relevant is voor het verbeteren van de laadpaalinfrastructuur. Dit document zal een visie, beleidsregels en een onderzoek naar geschikte locaties voor laadpalen binnen de gemeente Woudenberg opleveren. Het beleid zal zich richten op actieve en sturende maatregelen om het gebruik van elektrische voertuigen te stimuleren, in plaats van het huidige reactieve en passieve beleid. In het raadsvoorstel staat: ‘Het uitrollen van een laadpaalinfrastructuurbeleid is een complex proces dat expertise en ervaring vereist. Door het inschakelen van een externe professionele partij met aantoonbare ervaring in dit gebied, verzekeren we ons van de benodigde kennis en kunde om het beleid op een effectieve en efficiënte manier uit te voeren.’ ‘Een goed uitgedacht laadpaalinfrastructuurbeleid is van cruciaal belang voor het stimuleren van het gebruik van elektrische voertuigen,’ vindt het college van burgemeester en wethouders.

‘Het ontbreken van voldoende laadpalen kan namelijk een belangrijke drempel vormen voor het gebruik van elektrische voertuigen. Door het ontwikkelen van een beleid dat rekening houdt met geschikte locaties voor laadpalen, wordt het voor mensen gemakkelijker om elektrisch te rijden.’ Het college van burgemeester en wethouders vindt het belangrijk voor mens en milieu dat meer mensen elektrisch gaan rijden. ‘Dit beleid draagt bij aan het stimuleren van het gebruik van elektrische voertuigen. Door de overgang naar elektrische voertuigen te bevorderen, wordt de uitstoot van schadelijke stoffen verminderd en wordt de luchtkwaliteit verbeterd. Dit leidt tot gezondere leefomstandigheden voor de inwoners van de gemeente en draagt bij aan het creëren van een schoner en gezonder leefmilieu. Bovendien kan het gebruik van elektrische voertuigen ook bijdragen aan het verminderen van geluidsoverlast.’ ‘Het uitzetten van het laadpaalinfrastructuurbeleid draagt bij aan het streven van de gemeente om zo duurzaam en milieuvriendelijke mogelijk te worden, doordat we elektrische voertuigen stimuleren,’ stelt het college van burgemeester en wethouders.

Het college heeft vorig jaar afgesproken dat ze werk wil maken van duurzaam beleid omdat dit heilzaam is voor mensen, het milieu en dieren.