Afbeelding
foto: redactie

Scherpenzeel wil lobby van regio Foodvalley N224

Algemeen

WOUDENBERG/SCHERPENZEEL Als het aan de gemeenteraad van Scherpenzeel ligt, gaat de Regio Foodvalley een lobby beginnen om de doorstroming op de N224 en N226 te verbeteren. Ze heeft een oproep met die strekking aan genomen. 

Scherpenzeel en Renswoude horen bij de regio Foodvalley. Deze Regio heeft een Bereikbaarheidsagenda opgesteld. De Regio wil tot 2040 40.000 woningen bouwen. Dat betekent dat het aantal verkeersbewegingen in de Regio aanmerkelijk zal stijgen. De Scherpenzeelse gemeenteraad wil dat hun dorp, maar ook Woudenberg en Renswoude goed bereikbaar blijven. 

Een sleutel voor dit doel is te zorgen dat de doorstroming op de N224 en de N226 goed verloopt. ‘Wie heeft er nooit drie kwartier voor de rotonde in Woudenberg staan wachten?’ stelde Chris van den Berg, fractievoorzitter van het CDA, vast. ‘Daar moet echt iets aan gebeuren.’  

De Scherpenzeelse gemeenteraad stelde vast dat het in de regio goed te merken is als er op de omringende snelwegen files staan of ongelukken gebeuren. ‘Dan komt al het verkeer door Scherpenzeel,’ zei Van den Berg. ‘Wij gaan geen slagbomen neerzetten om verkeer te weren. Maar de Regio moet wel een lobby beginnen bij de provincies en het rijk om de doorstroming te verbeteren.’  

In de bereikbaarheidsagenda wordt de N224 slechts een enkele keer genoemd en heeft de doorstroming op die weg bepaald geen prioriteit van de regio Foodvalley. Sterker nog, dit plan zet in op snelfietsverkeer en meer gebruik van het Openbaar Vervoer. De Regio wil het gebruik van de auto minder aantrekkelijk maken.  

Met dat beleidsdoel was de Scherpenzeelse gemeenteraad het helemaal niet eens. ‘Wij zijn een plattelandsgemeente. Voor onze inwoners is het belangrijk dat ze hun auto kunnen gebruiken om bijvoorbeeld binnen redelijke tijd bij ziekenhuizen in Zeist, Ede of Amersfoort te kunnen komen,’ stelde Henny van Dijk, fractievoorzitter van de Fractie Van Dijk, vast. Dus nam de raad een voorstel aan om te zorgen dat de Regio zich wel voor dit probleem zou inzetten.   

Wethouder Gerard van Deelen was blij dat Scherpenzeel samen met Woudenberg en Renswoude optrekt om de problemen op de N224 en N226 onder de aandacht van de regio’s, provincies en het rijk te brengen. De belangstelling voor dit probleem liet in zijn ogen te wensen over.  

‘Wij communiceren met elkaar en zorgen gezamenlijk dat dit onderwerp op de agenda’s komt te staan. Ik zie dat langzaam maar zeker de belangstelling voor dit onderwerp groeit. We zijn ook nog maar een paar jaar samen bezig. Onze samenwerking begint vruchten af te werpen,’ aldus de wethouder in de Scherpenzeelse gemeenteraad.