Afbeelding
foto: Willemsen de Koning

Zorgen over leerlingenvervoer

Algemeen

WOUDENBERG Er zijn problemen met de aanbesteding van het WMO-vervoer waar ook het leerlingenvervoer onder valt. De gemeenteraad maakt zich zorgen en wil met de wethouder spreken over de situatie en de consequenties.

De gemeenteraad zal op 16 mei tijdens de commissievergadering over de problemen rond de aanbesteding van het leerlingenvervoer spreken.

Met wethouder Moniek van de Graaf informeerde de raad al mondeling in hoofdlijnen over de ontstane problemen, waardoor de aanbesteding is stilgelegd. 

De vervoerders stelden veel aanvullende vragen voor de brief van inlichtingen, die bij de aanbesteding hoort. Door deze vragen moet ook de aanbesteding aangepast worden. Er is sprake van ziekte en verkoop op de verantwoordelijke afdeling, zodat deze vragen en veranderingen niet geleverd kunnen worden. Dat kan later in het proces voor problemen zorgen. ‘Ik baal van de situatie,’ verklaarde Van de Graaf. 

In de brief aan de raad staat: ‘Begin februari 2023 is er echter nieuw inzicht ontstaan over de kan-bepaling voor het leerlingenvervoer binnen het aanbestedingstraject. Volgens inkoopdeskundigen van de provincie en het programmateam veroorzaakte een bepaling namelijk een zeer reëel risico op gegronde bezwaren bij gunning. Hierdoor was de kans groot dat niet tot een succesvolle en tijdige gunning van het Wmo-vervoer, OV-Vangnetvervoer en Leerlingenvervoer kon worden over gegaan. Wat direct gevolgen zou hebben voor de implementatie van een vervoersopdracht van deze omvang. Daarnaast zou dit ook problemen kunnen geven bij de start van de nieuwe overeenkomst, omdat het huidige contract loopt tot eind 2023.’ De fractie van de SGP wilde graag dat de informatie over dit proces op de agenda zou komen. 
Fractievoorzitter Gerben Heldoorn gaf als motivatie: ‘Hoewel de motivering in de brief een enkel technische aanbesteding lijkt, gaat het bijvoorbeeld voor ouders, waarvan de kinderen het speciaal onderwijs bezoeken, om hun kostbaarste bezit, namelijk de kinderen. Als SGP willen we graag het gesprek voeren met de wethouder en de andere fracties over hoe het belang van de kinderen en andere deelnemers voorop staat, bij de beslissingen die genomen moeten worden.’ ‘Het gaat hier over mensen in kwetsbare omstandigheden en daar moeten we als overheid een schild voor zijn. De regio wil het leerlingenvervoer zelf gaan aanbesteden. We beseffen dat het vervoer een landelijk probleem is, mede door personeelstekort, maar we moeten er alles aan doen dit goed te regelen,’ aldus Heldoorn.
‘Wij spreken ouders die zich afvragen wat deze nieuwe aanbesteding betekent voor de continuïteit van het leerlingenvervoer komend cursusjaar en daarna.’