Michel Hardeman (CDA)
Michel Hardeman (CDA) / foto: Agnes Vendrig

Onderzoek naar Carbon Farming

Algemeen

Onderzoek naar Carbon Farming

WOUDENBERG Michel Hardeman, fractievoorzitter van het CDA, vraagt het college van burgemeester en wethouders te onderzoeken of Carbon Farming voor de agrariërs en ondernemers in Woudenberg en wellicht ook voor onze regio interessant kan zijn. 

Dit zou klimaatvoordelen opleveren. De bodem houdt meer water vast en de lucht wordt gezonder. 

Michel Hardeman heeft een aantal argumenten om het college van burgemeester en wethouders om dit onderzoek te vragen. 

Carbon Farming heeft het doel om CO2 te verwijderen uit de lucht en vast te leggen in de bodem door verhoging van het organische stofgehalte. 

Dit is goed voor bodemleven en waterhuishouding. Carbon Farming levert klimaatvoordeel op, omdat CO2 blijvend uit de lucht wordt verwijderd.

Carbon Farming levert ook milieuvoordelen op omdat de bodem meer water kan vasthouden en de bodem gezonder wordt door meer bodemleven. 

‘Carbon Farming draagt zodoende bij aan de Sustainable Development Goals,’ aldus de fractievoorzitter van het CDA. 

Carbon Farming levert volgens hem een win-win situatie op als bedrijven hun CO2-uitstoot via boerenbedrijven in de omgeving compenseren en de boer de CO2-compensatie gebruikt om het koolstofgehalte in de bodem te verhogen. 

Hij vraagt het college van burgemeester en wethouders te onderzoeken of  Carbon Farming voor de agrariërs en ondernemers in Woudenberg en wellicht ook voor onze regio interessant kan zijn. 

Het college kan hiervoor inspiratie op doen bij (Z)LTO en de Gemeente Altena die Carbon Farming inmiddels hebben omarmd. Het college moet kijken of een dergelijk initiatief vertaald kan worden naar een Woudenbergse of regionale variant.

Carbon Farming (vrij vertaald: koolstofboeren) heeft als doel om via natuurlijke, biologische processen zoveel mogelijk CO2 uit de lucht te halen en in de bodem vast te leggen als koolstof.

Het belangrijkste biologische proces op aarde is fotosynthese. Dit vormt de basis voor CO2 vastlegging. 

Fotosynthese is het proces waarbij planten met behulp van licht, CO2 uit de lucht omzetten in zuurstof. 

De planten nemen de koolstof (C) op en de zuurstof (O2) gaat de atmosfeer weer in. 

Samen met water (H2O) wordt het deel koolstof (C) omgezet in wortels, bladeren, bloemen, stengels, knollen of vruchten, oftewel in biomassa.