Afbeelding

Agractie informatieavond in Schimmel 1885

Algemeen

WOUDENBERG Aan de uitnodiging om naar de informatie avond te komen hebben veel mensen uit de agrarische sector gehoor gegeven want de grote zaal van Schimmel 1885 was helemaal vol en de kaarten om naar deze avond te komen uitverkocht.

In de weken voor deze bijeenkomst werd steeds duidelijker dat deze informatie avond heel actueel is. 

In de uitnodiging om aan te melden voor deze avond stond dat minister Adema op deze avond de spreker zou zijn, maar door de actuele zaken die deze week in Den Haag op de agenda stonden was het voor de minister niet mogelijk om naar Woudenberg te komen.

Het programma, wat live en online mee te kijken was, startte om 20:00 uur met een welkom door Bart Kemp, voorzitter van Agractie, die bij de aanwezigen peilde of ze tevreden zijn of dat er toch wel zorgen leven over de eigen toekomst of voor de toekomst van de opvolgers.

Bart Kemp vertelde wat er de laatste tijd speelde. Wat Agractie gedaan heeft in gesprekken over o.a. stikstof, gaat KDW (krititische depositie waarde) uit de wet (dit is wel de inzet van Agractie), wanneer worden PAS-melders (Programma Aanpak Stikstof) gelegaliseerd. 

Maar ook wat komt er op mijn gebied af als het gaat over waterhuishouding en bufferzones en gewasrotatie. En het landbouwakkoord, gaat dat er komen? Bart Kemp gaf aan dat de gesprekken erover gevoerd worden, maar dat het een moeizaam proces is waarover het laatste woord nog niet gesproken is. En met een kans van 20% gaf hij aan dat de hoop op een akkoord waarbij alle partijen tevreden zijn, erg klein is. 

Tijdens de toespraak was er volop gelegenheid om vragen te stellen, zowel live in de zaal als online via de chat. Onder andere kwam naar voren dat de PAS melders na 3 jaar wel eens duidelijkheid willen en ze vragen zich af wat de oude vergunning nog waard is. 

Omdat minister Adema verhinderd was, kwam de gedeputeerde van de provincie Gelderland, Peter Drenth, spreken, samen met de gedeputeerde van de provincie Utrecht, Mirjam Sterk. 

Later op de avond kwam Erik Luijten aan het woord over het landbouwakkoord en hoe ze rond de sectortafels strijden voor de toekomst van de agrariërs. Peter Drenth sprak over natuur, water en klimaat en op welke manier de doelen gehaald kunnen worden. Dit vraagt van iedereen iets om het probleem op te lossen. 

Mirjam Sterk wil gaan voor toekomstbestendige landbouw en praat in 9 gebieden met de belanghebbenden hoe ze de doelen kunnen bereiken. Wel kwam naar voren dat de provincie Utrecht minder ver is op dit gebied dan de provincie Gelderland. De gedeputeerden riepen op met elkaar in gesprek te blijven. 

Tijdens de lezingen werden vanuit de zaal volop vragen gesteld en blijft het gevoel dat er te weinig duidelijkheid wordt gegeven. Sommigen krijgen het gevoel dat tijdens de wedstrijd de spelregels worden veranderd, door de steeds veranderende regels loop je steeds weer achter de feiten aan. 

Er werden ook zorgen gedeeld over de voedselvoorziening van Nederland in de toekomst als er meer gebouwd wordt en het voor de agrarische bedrijven steeds moeilijker gemaakt wordt om te produceren en om in Nederland te produceren tegen een concurrerende prijs. 

Daarom is ook samenwerken met de supermarkten noodzakelijk en zal ook dit in het landbouwakkoord moeten worden meegenomen.

De gedeputeerden werden bedankt voor hun komst naar Woudenberg en kregen een grote rode vlag en een sjaal en muts met de tekst ‘’onze boeren, onze toekomst’’, een herinnering aan deze avond en handvat voor alles waar ze de komende tijd over moeten praten om voor alle partijen tot een haalbaar akkoord te komen.

Agnes Blok

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding