Afbeelding
foto: Filmhuis

Film ‘The Duke’ in het filmhuis

Algemeen

WOUDENBERG Kom jij ook genieten op donderdag 9 februari om 20.00 uur in het Filmhuis Woudenberg van de film The Duke, geestige Britse komedie over een kunstroof, van de maker van Notting Hill.

In ‘The Duke’ vertelt Roger Michell het waargebeurde verhaal van een van de gekste kunstroven van de vorige eeuw. 

De 60-jarige taxichauffeur Kempton Bunton is verontwaardigd over het feit dat het museum 160.000£ betaalde voor een schilderij van de beroemde Spaanse schilder F. Goya. Hij besluit het portret van de Duke of Wellington te stelen en heeft al een goed doel in gedachten voor het losgeld, dat hij eist. In zijn losgeldbrieven belooft Bunton het schilderij terug te geven wanneer de overheid televisie gratis beschikbaar maakt voor ouderen. 

Pas vijftig jaar later zou de volledige geschiedenis achter de diefstal bekend worden. Een verbazingwekkend verhaal over hoe een rechtschapen man de wereld wilde veranderen en daarmee zijn zoon en zijn huwelijk redde.

The Duke is gebaseerd op echte gebeurtenissen. De roof van het portret van de Hertog van Wellington was de eerste (en nog steeds de enige) diefstal uit de geschiedenis van de National Gallery.

Een oprechte, heerlijke komedie van het type waarin de Britten al decennia uitblinken en nog waargebeurd ook. 

Een cinematografisch meesterwerk? Nee, dat hoeft ook niet, want ‘The Duke’ is een heerlijk warme, schaamteloos ontroerende film. 

Met Jim Broadbent, die schittert als de antiautoritaire en sociaal voelende Bunton, en de al even briljante Helen Mirren als zijn knorrige echtgenote, heeft de regisseur de strijd om de kijkersgunst al goeddeels gewonnen.

Ben jij er ook bij? Vooraf reserveren is noodzakelijke en kan via: filmhuiscultuurhuiswoudenberg@gmail.com