In de schulden? Hoe kom je ervanaf?

Stel je voor: Je hebt jarenlang hard gewerkt in je eigen bedrijf en nu is de tijd gekomen dat je met je partner over de toekomst kunt gaan dromen. Een toekomst waarin je meer tijd wilt gaan maken om samen te reizen en andere leuke dingen te doen. Je huis heeft een flinke overwaarde en je bent al aan het rondkijken naar een andere, goedkopere woning, zodat je geld overhoudt om die plannen mee te verwezenlijken. Maar dan wordt je partner ernstig ziek en overlijdt voordat je die plannen hebt kunnen realiseren. En tot overmaat van ramp kom je in de rouwperiode ook nog met schulden te zitten. Je hebt altijd zuinig geleefd, bent gewend een bedrijf te leiden, en nu adviseert men je om een schuldsaneringstraject in te gaan. Dit overkwam Loes (gefingeerde naam).

Maar Loes piekert er niet over de schuldsanering in te gaan. Ze heeft altijd alles zelf gedaan en nooit schulden gehad en belt meermaals met de bank om een oplossing te zoeken. Op een dag kan Loes niet meer en barst bij de huisarts in tranen uit en zegt dat ze zo niet meer kan leven. Ze schaamt zich voor haar problemen, gaat de straat niet meer op, doet de deur niet meer open, omdat ze bang is voor schuldeisers. Brieven blijven ongeopend. De huisarts legt contact met het Sociaal Team van De Kleine Schans en ze wordt naar IDH Schuldhulp doorverwezen voor een schuldhulpmaatje. Dat blijkt iemand te zijn van wie ze de familie kent en daardoor durft ze over haar geldzorgen te praten. Er volgen gesprekken met af en toe flinke discussies, maar toch gaat ze dan akkoord om een traject bij Plangroep te starten waarmee ze, als het goed is, na een paar jaar van haar geldproblemen af is. In het eerste jaar weet Loes niet goed waar ze aan toe is, maar legt maandelijks al wat geld apart. Na een jaar blijkt dat ze met het gespaarde bedrag al wat van haar schuld kan aflossen en wordt duidelijk dat ze hierna nog maar twee jaar in dit traject zal zitten.

Haar schuldhulpmaatje brengt met haar de papieren op orde, zet de aanvraag voor een uitkering in gang en gaat mee naar de gesprekken met Plangroep. De mentale steun is voor Loes heel erg belangrijk naast het in inzichtelijk maken van de financiële situatie. Want het bieden van een luisterend oor is uiteindelijk misschien wel belangrijker dan de financiën in kaart brengen. Het feit dat je kan bellen als er iets is, geeft rust. En ook nu de schulden afgelost zijn, is het fijn om af en toe nog even contact te hebben met het schuldhulpmaatje die checkt of alles nog goed gaat of nog even meekijkt bij vragen of nog even een officiële brief voor je schrijft.
Wat Loes van jongsaf aan geleerd heeft, is met weinig geld rond te komen en zuinig te leven. In het begin vraagt Loes nog elk wissewasje aan haar maatje, maar gaandeweg gaat ze weer steeds meer zelfstandig haar administratie doen. Het doel van het schuldhulpmaatje was dat Loes voordat ze de pensioengerechtigde leeftijd bereikte, weer schuldenvrij zou zijn. En dat is gelukt!
Trek daarom op tijd aan de bel voor hulp. Als er achterstallige rekeningen zijn, laat dan iemand met je administratie mee kijken en je helpen om van je schulden af te komen of liever nog: schulden te voorkomen. Stap over je trots en schaamte heen. Wees er open over naar een paar mensen om je heen, zodat men begrijpt als je een keer nee zegt tegen bijvoorbeeld een uitje.
Hulp nodig? Bel met De Kleine Schans via 085 0669 700 of rechtstreeks met IDH Schuldhulp 06-30207868.